Kuchařka – Sophia Loren vaří italskou kuchyni

    Za vše, co vidíte, vděčím špagetám! Touto větou se ze svojí vášně k italské kuchyni vyznává ikona světového filmu a současně bravurní kuchařka Sophia Loren, která vám ve své autobiografické kuchařce In cucina con amore – Vařím s láskou naservíruje přes 300 osobně vyzkoušených receptů a zároveň poodhalí mnohá tajemství italské gastronomie. Přijměte tedy Sophiino pozvání do její kuchyně a oddejte se vůním a chutím Itálie. 

    Nebojte se, není to další z mnoha publikací, které lákají na známou tvář, ale jsou buď obsahově naprosto banální, nebo vás zahltí recepty italské kuchyně plnými místně či finančně nedostupných surovin, popřípadě mimořádně náročnými po stránce časové či technologické.

    Slavná italská herečka Sophia Loren, jejíž nejproslulejší filmy pocházejí ze 60. a 70. let 20. století, v této kuchařce představuje své oblíbené pochoutky, z nichž mnohé zvládnete připravit i uprostřed pracovního týdne k večeři. Někde sice narazíte na poněkud dražší suroviny nebo pracnější postup, ale není to pravidlem. 

    Kouzlo knihy Sophia Loren vaří s láskou spočívá v zajímavých kombinacích surovin, jednoduchosti, a především autentičnosti. Navíc z ní přímo sálá to, co je většině Italů vlastní – požitek z dobrého jídla začínající v kuchyni a končící u stolu s přáteli. A to je jedna z věcí, která se v dnešní pragmatické době z českých domácností pomalu vytrácí. Radost z toho, že i prostá večeře nebo krátké posezení nad sklenkou vína nese jakýsi osobní otisk vás jako hostitele, vzkaz, že vám na vašich hostech a jejich pohodě záleží, a proto jste pohoštění neodbyli nákupem lahůdek a polotovarů z hypermarketu, ale mysleli na jejich návštěvu již dříve, v kuchyni.

    A jedna opravdu užitečná rada: Nemůžete-li sehnat nějakou surovinu nebo si její nákup nemůžete dovolit, přejděte raději k jinému receptu a těšte se na okamžik, až se k původnímu receptu vrátíte za příznivějších okolností a budete jej moci připravit z originálních surovin. Vyvarujte se náhražek typických italských ingrediencí, aniž byste si jejich použití dobře rozmysleli. Budete-li chtít například najít adekvátní alternativu daného sýru, vyplatí se zajít do sýrárny nebo specializovaného obchodu s italskými potravinami a požádat o ochutnávku originálu – což je v dnešní době samozřejmost, takže žádný ostych – abyste posoudili, nakolik se mu náhradní varianta podobá. Totéž platí o uzeninách, mase nebo těstovinách. Nemusíte zrovna koupit nejdražší italské těstoviny, ale rozhodně se držte doporučeného druhu. Když v receptu uvidíte třeba farfalle, nesahejte po špagetách, a už vůbec ne po českých kolínkách. Věřte, že v zemi, kde se kultura těstovin vyvíjí již 2000 let, mají k jejich výběru opravdu dobrý důvod. 

    Tak tedy BUON APPETITO!

     

    2.11.2015

    napsala: Erika Stařecká

    KuchařkaKuchařka

     

     

    Další články

    nahoru