Využijte naši akci "KNIHY 2 + 1 ZDARMA"

Interaktivní knížky aneb jak zaujmout nejmenší i větší děti

10 typů interaktivních knih, které odlepí děti od obrazovek

Může se zdát, že zaujmout dítě a udržet jeho pozornost déle než pár vteřin, je dnes těžké. Vždyť digitální doba nabízí tolik lákadel. My, spolu s našimi čtenáři, věříme, že čas s knihou je pro děti prospěšnější než čas před displejem. Jde však o to vybrat tu správnou.

Interaktivní knihy pro nejmenší nabízí vedle čtení ještě něco navíc. To něco navíc může být klíčem, jak přivést děti k lásce ke čtení a budování dobrých čtenářských návyků.

  • Interaktivní knihy rozvíjí nejen fantazii,
  • ale i různé smysly,
  • jemnou motoriku
  • či výtvarné cítění a kreativitu.

Jako rodiče znáte své děti nejlíp ze všech. Víte, co mají rády a co potřebují. Představujeme vám proto širokou nabídku interaktivních knih – vyberte si z nich ty, které mají největší potenciál vaše dítě zaujmout.

1) Zvukové knihy

Interaktivní knížky se zvuky probouzí k životu příběhy prostřednictvím zvuků – slovíček, hudby, ruchů nebo citoslovcí. Může se jednat o pohádky, ale i o různé tematicky zaměřené knihy jako ty o farmě nebo o zvířatech.

  • Zvuk se v nich zpravidla spouští stisknutím zvukového tlačítka anebo dotknutím se stránky na správném místě.
  • Vyžadují tedy i zapojení hmatu, zraku a pozornosti – najít tlačítko na straně plné barevných ilustrací bývá někdy (záměrně) výzva.

Pomocí zvukových knih si děti mohou osvojovat nová slovíčka (rozšiřovat slovní zásobu), nebo se dokonce učit cizí jazyky. Nabízíme také celou řadu zvukových knih, které nejmenší čtenáře seznamují s klasickou hudbou, jejíž poslech je pro děti blahodárný.

Interaktivní knihy se zvuky.

2) Knihy se světélky

Knihy se světélky jsou kategorií podobnou interaktivním knihám se zvuky. Díky stisknutí tlačítka se na stránce rozzáří světélka, dodávající příběhům kouzelnou atmosféru. Někdy stačí knihu otevřít, anebo lehounce zafoukat na čidlo. Nejkrásnější knihy se světélky jsou ty, které pojednávají o noci a o tom, co se v přírodě odehrává, když spíme. Úplně se nabízí číst je v posteli před spaním. Vyzkoušejte tento typ interaktivních knížek zapojit do vašeho uspávacího rituálu.

Chvíle v peřinách prozářené kouzelnými světélky budou pro vaše děti nezapomenutelné.

Interaktivní knihy se světélky.

3) Aktivity a samolepky

Interaktivní knihy aktivit a samolepek už z podstaty zapojují dítě přímo do hry a do aktivního tvoření či plnění úkolů na stránkách těchto knih a pracovních sešitů. Dolepováním samolepek podporují jemnou motoriku, ale mohou také připravovat děti na psaní a počítání. Jsou většinou určené předškolním dětem a pomáhají jim všestranně rozvíjet jejich dovednosti před nástupem do 1. třídy.

Nabízíme interaktivní knihy se samolepkami a úkoly mnoha různých témat a zaměření. Stálicemi jsou u dětí vždy oblíbená zvířata, jednorožci, dinosauři či dopravní prostředky. Pokud máte konkrétnější představu o tom, co by vaše dítě mohlo bavit, doporučujeme vám na našem e-shopu využít filtr, který vám umožní v široké kategorii interaktivních knih zúžit téma i věk, pro který je kniha určena.

Pracovní sešity s aktivitami a samolepkami.

4) Leporela s pohyblivými prvky

Pohyblivé prvky stránky knih vždy oživí. Obecně jde o rozvoj hmatu – jemné motoriky – díky procvičování prstíků, které se musí trefit na správné místo, a ještě navíc pohnout obrázkem tím správným směrem. Mnohdy se za první ilustrací skrývá ještě jedna, která přináší překvapení – NOVÝ prvek.

  • Pohyblivá leporela jsou na principu tlač, táhni, posouvej… pak také otáčej, otvírej a objevuj, co všechno se dá s obrázky v knize provádět.
  • Pohyblivé prvky v těchto knihách zvyšují jejich interaktivitu a zájem dětí o příběh.
  • Tento typ interaktivních knih pro děti je určen hlavně batolatům a předškolkovým dětem do 3 let.

Pohyblivá leporala.

5) Leporela s hmatovými prvky

Leporela s hmatovými prvky patří mezi interaktivní knihy pro děti z toho důvodu, že na svých stranách obsahují kromě hladkého papíru také nějaký jiný materiál, zajímavý povrch či texturu, která stimuluje dětský hmat.

  • Texturované stránky těchto knih stimulují hmatové vnímání a poskytují jedinečný zážitek nejmenším dětským čtenářům od batolat po děti ve věku 3 let.
  • Můžou být nakombinované také se zvuky nebo s pohyblivými prvky.
  • Najdete mezi nimi spoustu vtipných veršovaných leporel s materiály, připomínajícími vlasy nebo srst.

Leporela s hmatovými prvky.

6) Interaktivní látkové knížky pro děti

Hledáte interaktivní knížku pro děti, která je zároveň látková, a tedy vhodná i pro ty úplně nejmenší dětičky, například na cesty do kočárku? Interaktivní látkové knížky pro děti najdete na e-shopu Svojtka.cz spolu s knihami do vany v jedné kategorii.

Látkové knihy pro miminka mají jasné barvy anebo jsou přímo černobílé, kontrastní, což u malých dětí podporuje správný vývoj zraku. Měkká leporela mají tu výhodu, že se jimi miminko neuhodí, ať s nimi bude kolem hlavy máchat sebevíc.

7) Leporela a knihy do vany pro nejmenší

Leporela do vany jsou specifická v tom, že ilustrace na jejich gumových stránkách se po namočení vybarví. Díky tomu se dítě při koupání nebude nudit a může objevovat, co nového se na vybarvených stránkách objeví. Rozhodně se tím oživí večerní koupání. A nebojte, po zaschnutí barvy opět zmizí, takže tato leporela lze používat znovu a znovu.

Knihy látkové a do vany.

8) Malování vodou

Na podobném principu fungují interaktivní knížky pro děti typu malování vodou. Jsou určeny o něco starším dětem, které už udrží štětec, zvládnou jej samy namáčet do vody a vybarvovat s ním.

V těchto interaktivních knihách se nemusíte bát přetahování ani nepořádku, nanejvýš trochy mokra. Vodní omalovánky – kouzelné malování – přicházejí rovnou se štětcem nebo s plnícím fixem, takže stačí přidat opravdu jen trochu vody a o zábavu je postaráno.

Schválně dětem při této aktivitě nahlédněte přes rameno. Uvidíte, že barvy, které se na stránkách po přetření vodou objevují, jsou tak jasné a zářivé, že si to budete chtít sami vyzkoušet. Doporučujeme proto pořídit rovnou víc interaktivních knih malování vodou, aby se mohli kreativně vyřádit i maminky a tatínkové. Anebo aspoň druhý štětec ;)

Malování vodou.

9) Malování prsty

Které dítě se rádo trochu nezašpiní barvami? Interaktivní knížky Malování prsty nabízí přesně to, co slibují. Prstové malování a výtvarné tvoření pomocí otisků prstů. Tyto interaktivní kreativní knihy se prodávají s barevnou paletou, většinou v podobě polštářků, napuštěných barevnými inkousty.

Barvy jsou naprosto zdravotně nezávadné. Přesto při těchto interaktivních hrátkách s knihami a barvami doporučujeme dohled dospělého. Nejen kvůli tomu, aby si dítě nestrkalo obarvené prsty do pusy, ale také pro zachování čistého stavu vaší domácnosti – nábytku, stěn, záclon a podobně.

Za ty chvíle čirého dětského štěstí, kdy má nejen dovoleno, ale přímo nakázáno se zapatlat, to rozhodně stojí.

Malování prsty

10) Vyškrabávací obrázky

Poslední kategorií interaktivních knížek pro děti, kterou vám v tomto přehledu doporučíme, je velká specialita – vyškrabávací obrázky.

  • Vyškrabávací knihy obsahují škrabátko – nic dalšího tedy nepotřebujete.
  • Na své si při vyškrabování přijdou holky i kluci, protože vyškrabovací obrázky od Svojtky nabízejí témata, která zaujmou všechny.
  • Tato jedinečná aktivita kombinuje čtení s tvořením a odkrýváním tajemství, co se skrývá na začerněném obrázku.

Děti vyškrabovací bloky milují. Tráví s nimi dlouhé chvíle a vyškrabávají, ani nedutají.

Interaktivní knihy s vyškrabávacími obrázky.

Interaktivní knihy pro nejmenší. Vybrali jste?

Interaktivní knížky od Svojtky nabízejí mnohem víc než jen zábavu. Jsou cenným nástrojem pro rozvoj dětí, který podporuje jejich kreativitu, jemnou motoriku, jazykové schopnosti a mnoho dalších dovedností.

V každé knize se skrývá příležitost nejen ke zvýšení čtenářských kompetencí, ale také k rozvoji celé řady klíčových schopností. Protože každé dítě je jedinečné, naše rozmanitá nabídka interaktivních knih umožňuje všem rodinám najít tu pravou knihu, která děti nejen zabaví, ale také je podpoří na jejich cestě za vzděláním.