Využijte naši akci "KNIHY 2 + 1 ZDARMA"

Jak zabavit děti doma i na cestách

Zabavit děti doma, nebo na cestách – to se může zdát jako dvě naprosto odlišné disciplíny. Pro nás jako rodiče a pečující osoby je vzdělávání dětí prioritou. Ale nechceme, aby byly svými úkoly jen zaneprázdněné. Chceme, aby se i dobře bavily.

V tomto článku najdete spoustu inspirace a tipů, jak se vypořádat s těmito výzvami. Představíme vám konkrétní tituly a kategorie knih, které pomohou vašim dětem užít si každou chvíli, ať už doma nebo na cestách.

Jak zabavit děti v letadle

A rovnou odstartujeme ve velkém stylu, totiž v tom nejvyšším – vyletíme s knihami a pracovními sešity až do oblak. Jak zabavit děti v letadle? Musíte myslet na to, že počet věcí, které si dítě do letadla může vzít, je omezený. Stejně tak jejich rozměry. Do batůžku nebo palubního zavazadla se zkrátka nevejde celá knihovna.

Skvělé jsou pracovní sešity velikosti A5, které se dají otáčet jako blok a listy se z nich dají případně i vytrhnout. Jako třeba Hraju si, učím se. Máme je ve variantách od tří do šesti

let, pokrývají tedy celá předškolní léta, od nástupu do školky až do první třídy.

Knížky plné aktivit v tomto formátu najdete určitě i mezi dvěma sériemi Kumon a Play Smart. Pomůžou vašim dětem rozvíjet nejrůznější dovednosti, jako vybarvování nebo nalepování samolepek. Taky stříhání, ale to bychom radši nechali na potom, po výstupu z letadla.

S dětmi lítáme většinou za exotikou, za teplem, k moři. Co podniknout na pláži nebo u bazénu, v pauze mezi koupáním a dalším řáděním ve vlnách, vám poradí náš článek zaměřený právě na knihy, které se hodí k vodě.

Zábava do letadla.

Zůstali jsme doma: Jak zabavit děti, když prší?

Opačný extrém je, když se s dětmi nesluníme někde v tropickém ráji, ale zůstáváme doma, třeba kvůli nemoci, a ještě k tomu prší, takže se ani na zahrádku nedá na chvilku vyběhnout. Na špatnou náladu je zaděláno.

Stejný problém řeší rodiče, kteří tápají, jak zabavit děti v zimě. Chladný nebo deštivý den však nemusí nutně znamenat nudu. Sepsali jsme pro vás sérii článků na téma, jak smysluplně vyplnit dětem čas. Rozklikněte si ten, který se nejvíc blíží věkové kategorii vašeho dítěte:

Pokud jste ochotni dát do zábavy vašich dětí i trochu vlastního času na přípravu (a možná i následné uklízení), jsou skvělým tipem na ukrácení dlouhé chvíle doma pokusy a experimenty. Tahle kniha bude zaručeně bavit nejen vaše děti, ale i vás. Jmenuje se totiž Fakt slizká a smradlavá kniha pokusů. A jestli dáváte přednost něčemu méně ulítlému, klidnějšímu, například práci s přírodními a běžně dostupnými materiály, vyberte si některou z Montessori knih. V aktivitách podle tohoto alternativního pedagogického směru najdete spoustu návodů na to, jak zabavit děti, když prší nebo je zima.

Montessori knihy a pracovní sešity pro děti.

Jak zabavit roční a dvouleté dítě

Přiznejme si to, když hledáme způsoby, čím zabavit dítě, většinou u toho neřešíme, kde se s dítětem zrovna nacházíme. Jaký je v tom rozdíl, když jsme s ním doma, nebo například přemýšlíme, jak zabavit dítě na chalupě? Prakticky žádný. Zajímá nás hlavně, co dítě baví, jaká témata, jaké typy úkolů a v souvislostí s tím – jaké druhy knih jsou pro něj nejvhodnější.

Dobrá kniha, která vám kvalitně pomůže vyřešit dilema, jak zabavit roční a dvouleté dítě, by měla splňovat alespoň některý z následujících bodů:

Knihy pro nejmenší děti.

Jak zabavit 3leté, 4leté a 5leté dítě

Jak se bude vaše dítě vyvíjet, bude v knihách a pracovních sešitech vyžadovat (a potřebovat) stále komplexnější zábavu. Domů i na cesty se proto skvěle hodí interaktivní knihy. Jejich přehled vám přinášíme v tomto článku.

Tady bychom rádi vypíchli ty knížky, které jsou skvělé právě na výlety, protože vaše cestování s dětmi báječně oživí. Děti si díky těmto knihám vytvoří nezapomenutelné vzpomínky na chvíle, které s vámi strávily v nezvyklém prostředí netradičními aktivitami.

Už jste zkusili malování vodou nebo vyškrabávací obrázky? Děti milují, když se můžou do tvoření co nejvíc zapojit, ponořit a ideálně se taky trochu umazat. Přesně to jim dopřeje otiskování prstíků. V této kategorii už máme opravdu hodně titulů, stačí si vybrat téma, které bude podle vás dítě bavit nejvíc.

Pokud už se chcete s vašimi budoucími školáky pomalu připravovat na zápis nebo na nástup do 1. třídy, návody najdete zde. Nepřehánějte to však. Čas dětství je čas her a radosti, všech těch úkolů a povinností si děti užijí ažaž později.

Aktivity a samolepky pro starší děti.

Knihy od Svojtky: zábava pro děti na doma a na cesty

Představili jsme si několik způsobů, jak zabavit děti předškolního věku doma i na cestách. Určitě máte jako vnímaví rodiče své vlastní osvědčené metody.

V životě s dětmi nastávají i situace, na které neexistuje jednoznačný návod. Co třeba dítě v autě? Každý z nás je jiný. Někomu nedělá problém soustředit se za jízdy na hádanky, úkoly a aktivity, zatímco dalším dětem se dělá za jízdy špatně, a proto je lepší jeho pozornost knihami nerozptylovat. Postačí poslouchat písničky nebo si povídat.

Cestování s dětmi autem na větší vzdálenost představuje mnoho dílčích výzev. Například co všechno si zabalit s sebou? Nechte se inspirovat tímto naším článkem, který – jak doufáme – vám aspoň trochu ulehčí ve vašem tápání.

Každá z výše vypsaných situací vyžaduje od nás jako od rodičů jiný přístup, ale společným jmenovatelem by nám vždy mělo být hledání kvalitních a smysluplných způsobů, jak děti nejen zabavit, ale i vzdělávat. Snažíme se, abychom vám knihami nakladatelství Svojtka byly v tomto úsilí nápomocní.