Využijte naši akci "KNIHY 2 + 1 ZDARMA"

10 důvodů, proč je poslech klasické hudby prospěšný pro vaše děti

Děti – batolata, miminka, a dokonce už i ty u maminky v bříšku – mají z poslechu klasické hudby prospěch. Poslechem vážné hudby vznikají v mozku nová spojení mezi neurony. Mozek dítěte je tak stimulován a rozvíjí se. Jak konkrétně to vašemu dítěti prospívá?

Klasická hudba zlepšuje paměť

Důvod č. 1: Děti, jež pravidelně poslouchají vážnou hudbu, si zlepšují paměťové schopnosti. Vhodná je k tomu hudba se silným rytmem nebo melodií, které si dítě osvojí. Při dalším poslechu je rozezná a zopakuje. Dobré je, když skladbě vévodí jeden nástroj, nositel hlavní melodie. Pouštějte dětem kratší, výrazné pasáže, jaké najdete třeba ve zvukových knížkách a leporelech.

Moje první klasická hudba

Pro malé děti jsou vhodná leporela s vážnou hudbou z následující edice – dělí se tematicky, podle hudebních stylů, nástrojů, ale i podle skladatelů, například:

Rozvoj jazyka

Důvod č. 2: Jazykové schopnosti se od paměti odvíjí, takže ruku v ruce s rozvojem dětské paměti jde i rozvoj jazyka, a to jak řeči, tak později i jeho psané formy.

Klidné dítě, šťastné dítě

Vyberte svému dítku k poslechu vážnou hudbu, která je zklidňující. Důvod č. 3? Klidné dítě je šťastné dítě a šťastné dítě je zdravé dítě! A rovnou důvod č. 4: Zklidnění u dětí podporuje lepší spánek – pravidelné spací vzorce mají pozitivní vliv na fyzické i psychické zdraví dítěte. A koneckonců i rodičů :)

Zvuková leporela s vážnou hudbou pro zklidnění vašeho dítěte

Klidnější tóny najdete ve zvukových leporelech zaměřených na ukolébavky nebo v knihách s klavírními mistry, jako byl Chopin. Tip naší redakce je knížka Dobrou noc s ukolébavkou s příběhem osamělého jezevce, který hraje v lese na piano a netuší, kolika zvířátkům se jeho krásná hudba líbí. Mezi zklidňující zvukové knížky s klasickou hudbou patří mimo jiné tyto:


Hudba je radost

Důvod č. 5: Ke zdraví přispívá nejen zklidnění a kvalitní spánek, ale i produkování „šťastných“ hormonů, které poslech klasické hudby také přináší. A radost je v lidském životě spojena také s pohybem. Není tedy divu, že důvod č. 6 zní: klasická hudba podněcuje motoriku! Vždyť hudba nás přímo vybízí k tanci. Tanec je lidská přirozenost. Krásně je to vidět na dětech – aniž by je to nikdo učil, samy se pohupují do rytmu, začínají mávat rukama nebo podupávat podle hudby.

Mozart a další hudební velikáni se představují

Klasická hudba, která zaručeně vykouzlí úsměv na tváři, pochází z pera Wolfganga Amadea Mozarta, o němž prý kdysi Antonín Dvořák prohlásil: „Mozart, to je sluníčko.“ Poznejte i další hudební velikány  a podpořte u svých dětí důvod č. 7, proč poslouchat klasickou hudbu: hudební znalosti, zájem o hudbu obecně, ochotu se jí zabývat a v budoucnu být otevření různým žánrům.

Posílení koncentrace a zaměření na detail

Benefity vážné hudby pro děti se nezastavují u miminek a předškoláků, z přínosů mohou těžit také školáci. Důvod č. 8: Poslech klasické hudby posiluje koncentraci a disciplínu. Zvukové knížky s  výkladem o skladbách učí děti soustředit se na detaily a vyhledávat je i při poslechu.

Hra na hudební nástroj

Mluvíme-li o podpoření zájmu o hudbu, musíme zmínit důvod č. 9, a sice že zvukové knížky s klasickou hudbou vedou k chuti zapojit se a „muzicírování“ si vyzkoušet – tedy ke hře na hudební nástroj. Při čtení a poslechu podporujte tleskání, zpívání a další projevy dítěte. Když se pak posune k učení se na hudební nástroj, zlepší se ve schopnosti rozpoznávat chyby, poučit se z nich a napravit je.

Zvukové knížky s hudebními ukázkami jsou ideálním způsobem, jak mladším i starším dětem představit klasickou hudbu. Jejich propojení s ilustracemi ještě výrazněji zapojuje a aktivizuje při čtení paměť. Propojení s textem dále stimuluje rozvoj jazyka a koncentraci na detaily.

POZOR: Nepouštějte dětem klasickou hudbu moc nahlas, v raném věku se vyvarujte použití sluchátek. Ve zvukových knížkách je oproti tomu úroveň hlasitosti ideální.

Poslední, vědou nepodložený, ale hluboce pravdivý důvod

Důvod č. 10: Klasická hudba má duši. Skladatelé do ní otiskli kus sebe, a stejně tak interpreti, kteří prokázali neskutečné schopnosti, když nám ji dokázali přehrát. Klasická hudba není prázdná. Při jejím poslechu se cítíme živí, probouzí se to lepší v nás. Naučíme-li se odmala milovat vážnou hudbu, budeme více otevření výzvám a méně náchylní k odsuzování něčeho, co neznáme nebo čemu nerozumíme.

Schopnost ocenit klasickou hudbu je dovednost, která se v životě neztratí. Seznamte s ní i své děti prostřednictvím zvukových knížek od Svojtky.