Využijte naši akci "KNIHY 2 + 1 ZDARMA"

Cestujeme s dětmi nejen do Řecka...

Nafukovací kruh a plyšáka do ruky. Malý batoh plný hraček na záda a kufr ve tvaru zvířete jako cestovní doprovod vašeho malého caparta.

Ano, momentálně je cestování dost ztížené, ale jestli o cestě uvažujete, pak je tento článek psaný právě pro vás.

P1130482

Už ze mě není jen externí pozorovatel těchto rodin na letišti, co už několik let odlétají od gatu s instalovaným dětským koutkem hned vedle. A co jsem zjistila? Že cestovatelské priority se najednou změní. Některé zdánlivě bezvýznamné překážky se stávají nesnesitelnými, naopak jiné snadno opomíjené zážitky se stanou těmi nejlepšími na několik dalších let. Poučila jsem se, že po ruce je dobré mít lehkou péřovku, kterou v klimatizovaných letištních halách jen hodíte přes tílko, že když letadlo přistane v noci, nemusí se mi podařit nikde koupit nezbytnou vodu pro děti i pro sebe, a že kromě všech zavazadel mi přibydou i spící dětičky, které je také zapotřebí  odnést. Golfky po ruce přijdou vhod, i když cestujete s většími dětmi. Třeba při každodenním stěhování se vším nezbytným, osuškami atd. na pláž. Poznala jsem, že kouzlo bazénů existuje, stejně jako duchové. Že bonbon na recepci může způsobit extázi. I že oblázkové či písečné pláže mají své opodstatněné fanoušky.

Destinace--děti-348x34822

Tradiční destinací rodin s dětmi, které chtějí tzv. snadnou dovolenou, bývá Řecko. Je pravda, že my jsme zatím all inclusive hotely raději při našich cestách nevyužívali, zde se cestovatelské dobrodružství schovává natolik, že ho vlastně neobjevíte, ale já bych tento způsob cestování s dětmi naopak preferovala. Dovolená s cestovkou má své výhody. Z vlastní zkušenosti bych viděla větší výzvu ve výběru dobrého místa nebo ostrova. Za prvé na pobřeží  všude hodně fouká. My jsme kvůli tomu volali doktora, který odcházel z hotelového pokoje lehčí o krabičku dětských antibiotik, skoro pokaždé. Dejte si tedy pozor na vítr, stejně tak jako na část léta, během které se na cesty vydáte. Většinou platí, že koncem léta bývá vítr mnohem silnější. Z mé zkušenosti je ale vítr silný prostě úplně vždycky.

DSC06666

Při výběru správného místa pobytu bych za sebe volila menší příjemné město v dojezdové vzdálenosti. Abyste tam snadno mohli dojet autobusem, ale nebyli úplně uprostřed rušného města (možná ale byla rušná města na řeckých ostrovech naposledy před naším letopočtem?).  My jsme zvolili několikrát Řecko. Z mojí zkušenosti se krajina řeckých ostrovů mnohdy velmi podobá, a ne vždy jsou přímořská městečka zrovna výstavní. Naopak často čelí nájezdům mladých turistů, kteří zde užívají nabyté týdenní svobody od rodičů. Proto dobře zvolte, u jakého městečka nakonec zakotvíte. O to víc využijete různých nabídek akvárií, zoologických zahrad a dalších dětských radostí, které jsou pro rodiny s dětmi na ostrovech nachystány.

GettyRF_520541326 cumul

Ze své zkušenosti můžu mluvit o třech řeckých ostrovech. Začnu od toho nejmenšího – Kosu. Docela příjemné hlavní město Kos s kolonádou. Ostrov je jinak malinkatý a kromě jižního poloostrova Kefalos moc na divokou přírodu nenarazíte. Pokud si tu nevyberete opravdu krásné ubytování, jaké jsem zde zažila já, asi ostrovu nepropadnete. Já na něj ale mám díky tomuto opravdu hezké vzpomínky. Poznámka navíc: dle mého výlet na Nisiros nestojí za nic. Připadalo mi to jako škoda dne.

GOPR0753 MatalaGettyRF_636043038 cumul

Další je v mých vzpomínkách Kréta. Velký ostrov, velké horko. Klidně se tam vydejte začátkem června či koncem září, Kréta je na zeměpisné úrovni Maroka. Rušné západní pobřeží dobře vyvažuje klidnější východ. Hezká, ale poněkud podobná městečka jsou Chania, Rethymno, Agios Nikolaos. Heraklion mi také připadal zajímavý, jen si dejte pozor na otevírací dobu obchodů. Heraklion je pracující město, ne letovisko. Můžete se trefit do večera, kdy se nepracuje, a zažít tak téměř město duchů. Za návštěvu stojí i Matala, hipisácké útočiště. Navštivte tamní jeskyně, pusťte si skladbu Carrey od Joni Mitchell a budete se cítit zase jako v květinovém období. Za výlet rozhodně stojí Spinalonga, která nabízí krásné výhledy. Jen se sem vydejte po vlastní ose, podle mě to oceníte stejně jako my. Východně od Heraklionu se nachází krásné pobřeží se skalisky, pískem i nádherně modrým mořem.

No a posledním ostrovem, který můžu zhodnotit, je Rhodos. Ostrov s krásným hlavním městem, jež převyšuje všechna ostatní, mnou doposud navštívená řecká města. Krásné lázně Kalithea jen kousek jižně, momentálně navíc velkoryse zrekonstruované. Výletní město Lindos také stojí za to, pokud k tomu přidáte hummus v jedné ze střešních restaurací, tak dvojnásob. Tento ostrov se mi líbil ze všech nejvíce. Jedinou nevýhodu vidím v tom silném větru, který tam ani na minutu neustane, pokud vám to není příjemné jako mně, tak ostrov není pro vás. Na druhou stranu lepší podmínky na windsurfing naleznete velmi těžko.