Využijte naši akci "KNIHY 2 + 1 ZDARMA"

Jak zabalit knihu jako dárek

Vánoce se blíží a s nimi i čas obdarovávání. Co může být lepším darem pro vaše děti než kniha? Knihy otevírají dveře do světa dobrodružství, znalostí a fantazie. Ale než knihu dáte pod stromeček, pojďme ji nejprve společně krásně zabalit.

Ano, je to tak. Vánoce jsou za dveřmi, jak nám ostatně začnou brzy připomínat i adventní kalendáře. Začněte s balením dárků včas, a pokud budete darovat knihu, zkuste letos přistoupit k balení knih kreativně. Přinášíme vám několik návodů a tipů, jak zabalit knihu jako dárek, aby bylo pro děti rozbalování stejně vzrušující jako čtení:

Kniha je vděčný dárek právě proto, že se tak dobře balí. Nebudeme zde tedy popisovat základní popis toho, jak zabalit knihu do standardního balicího papíru – kolik papíru si ustřihnout, kde založit apod. Předpokládáme, že tohle všechno máme všichni tak nějak v oku ;-)

Jmenovky s fotkou: Osobní a nezapomenutelné

Nepište na balíček jméno obdarovaného tlustým černým fixem. To je ta nejjednodušší varianta. Využijte jmenovku s fotkou vašeho dítěte nebo i ostatních členů rodiny. To nejen ozvláštní dárkové balení knihy, ale jmenovka také zůstane jako památka i po rozbalení. V případě, že dárkem je kniha, můžete dekorativní jmenovku hned využít jako záložku a dítě si tak bude při čtení vždy připomínat, že ji dostalo právě k Vánocům.

Jmenovky můžete vystřihnout do různých ozdobných tvarů, přidat na okraje vánoční samolepky a hlavně nezapomenout na fotku. Zkuste vyzkoušet pěknou tradici u stromečku, kdy dítě, které ještě neumí číst, rozdává podle fotografií na jmenovkách dárky všem členům rodiny. Ne všechny děti vydrží rozdat všechny dárky – obvykle se chtějí hned vrhnout na svou hromádku balíčků –, ale aspoň jeden dáreček by se před každým členem domácnosti objevit mohl :-)

Jmenovky na vánoční dárky s fotkou.

Další tipy, jak označit příjemce knižního dárku kreativněji:

  • Hádankou
  • Oblíbenou písničkou, citátem
  • Úryvkem z knihy – podle obsahu můžete hádat, komu je kniha určena

Jak zabalit knížku s použitím dalších materiálů

Přeskočme nyní možnosti (které ale úplně nezatracujeme) zabalit knihu jinak než do balicího papíru – místo papíru použít látku, vložit knihu do krabičky nebo dárkové tašky. Určitě i toto mohou být zajímavé a nestandardní způsoby, jak vánočně zabalit knížky. Zaměříme se teď na tvořivé dozdobení balicího papíru, do kterého je naše kniha zabalena.

Co na něj ještě přidat/přilepit? Zkuste vlnu – vánočně červenou přízi. Například z ní umotejte malé klubíčko a z klubíčka jeden provázek. Různě ho zohýbejte na zabalenou knížku, přilepte a dokreslete kočičí tlapku, kterak si s klubkem hraje. Rázem máte dokonalé balení knihy pro milovníka koček. Snadné je také nalepit z příze obrys sněhuláka.

Možné doplňky dárkového balení knížky

  • Googly/Wiggle eyes neboli pohyblivá očička – dárek sám jako by na vás koukal a těšil se, až bude rozbalen!
  • Přírodniny – pro milovníky tradic a klasických materiálů; šiška, snítka jmelí, list cesmíny, přírodní hnědý motouz, plátek sušeného jablka nebo pomeranče…
  • Vánoční ozdoby – malé kuličky, postavičky, hvězdičky nebo zahnuté cukrové hůlky či punčošky ke krbu (jaké známe z angloamerického prostředí)

Zdobení vánočních dárků.

Náš tip: Darovat knihu, případně více knih, můžete v přeneseném smyslu i pomocí dárkového poukazu na nákup v nakladatelství. My u Svojtky nabízíme poukazy ve dvojí hodnotě, buď na 500 Kč nebo na 1000 Kč. Ušetříte si tím námahu s vymýšlením, jak dárkově zabalit knížky? To bychom netvrdili – i na zabalení dárkového poukazu se můžete tvořivě vyřádit :-) Jen myslete na to, že budete operovat na menším prostoru, a své návrhy tomu přizpůsobte.

K dárkovému balení knihy využijte mašle z odstřižků

Mašle z odstřižků balicího papíru? Ano, jsou ekologické a šik! Zbývají vám doma odstřižky barevného papíru? Využijte je k vytvoření originální mašle. Taková mašle dodá dárku osobitý šarm a ukáže, že i zbytky mohou být přetvořeny v něco krásného.

Stužky a mašle na zabalený dárek rozhodně patří. A vy si můžete vybrat z mnoha nabízených motivů, jedno- nebo vícebarevných, matných či lesklých stužek. Díky možnosti vytvořit si vlastní mašli v podstatě z libovolného balicího papíru se vaší kreativitě v tomto bodě meze nekladou. A váš zásobník nápadů na to, jak zabalit knihu jako dárek, se různorodým použitím mašlí významně rozšíří.

Ekologická a šik vánoční mašle na dárky.

Oživlé balíčky: dárkové balení knihy, které udělá radost

Zbývá už jen dodat, že na balicí papír můžete dokreslit nebo dolepit prakticky cokoliv! Doporučujeme však, aby k danému motivu měl obdarovaný nějaký osobní vztah. Využívejte spíše plochy světlých a jednobarevných balicích papírů.

Z jednoduchého hnědého papíru můžete vytvořit malé zvířátko, které děti milují. Máte doma malého milovníka zvířat? Přeměňte balíček na medvídka, kočičku nebo dokonce lišku s použitím barevných papírů, mašliček a trochy fantazie. Stačí:

  • Dolepit ouška
  • Dokreslit čumáčky, oči, tlamičku
  • Přilepit ze strany pacičky a zezadu ocásek

Oživlé vánoční balíčky ve tvaru zvířátek.

Dárkové balení knihy: Malé detaily dělají velký rozdíl

Při tvorbě se můžete inspirovat estetikou našich vánočních knih. Pokud víte, jak to zabalíte, ale ještě nevíte, co vlastně budete balit, máme pro vás a vše malé čtenáře spoustu báječných knižních tipů na Vánoce. Mrkněte SEM!

Vánoční tipy na knížky.

Doufáme, že jsme vám dnešním povídáním nejen zpříjemnili čas čekání na Ježíška, ale také přinesli inspirací pro vytvoření nezapomenutelného zážitku pro děti, až budou pod stromečkem rozbalovat nové knížky. A jestli stále ještě hledáte inspiraci na to, jakou knihu darovat, podívejte se na náš e-shop, kde najdete knihy pro děti i dospělé.

Nezapomeňte, že každý balíček skrývá příběh a každý příběh zaslouží krásný začátek.

 

Zdroje Pinterest: cotemaison.fr, pinterest.ca, https://pin.it/1pv8oUV, nda.ac.uk, https://pin.it/Aoip9br