Využijte naši akci "KNIHY 2 + 1 ZDARMA"

Nebojte se HALLOWEENU: leporelo s duchem a další novinky

Považujete Halloween za importovaný svátek, nebo patříte mezi ty, co od začátku října nadšeně dlabou dýně? Ať tak či tak, Halloweenu v posledních letech neuniknete. Avšak… KDO BY SE NECHTĚL PŘEVLÉKNOUT ZA PŘÍŠERU?

Halloween se slaví i v našich školách a školkách a angloamerická tradice koledování s voláním „Trick or treat!“ je u dětí oblíbená. Na rozdíl od velikonoční pomlázky se jí mohou účastnit kluci i holky spolu a navíc… ty kostýmy jsou prostě super!

O Halloweenu (a jemu podobných svátcích)

Halloween nám není tak cizí, jak se zdá. Přibližně v půli období mezi podzimní rovnodenností a zimním slunovratem se na zemřelé vzpomíná po celém světě, v nejrůznějších kulturách. I u nás? No jistě – tomuto období odpovídá jak keltský Samhain, tak křesťanské Dušičky. Slované tomuto dni říkali Podzimní Dědkové nebo Den Návy. Tradicí bylo mj. vystavit hořící svíčku ve vyřezávané řepě. Zní vám to povědomě? Peklo se i pečivo ve tvaru kostí, určené koledníkům. Hle, další podobnost s moderním Halloweenem.

Pokud vaše děti škemrají, že chtějí také slavit Halloween, můžete jim to bez výčitek dovolit. Vyberte si zvyk, které je vám blízky. Vydlabávání dýní může být zábavná vícegenerační aktivita. Koledování neboli trick-or-treating je zase příležitost navštívit příbuzné nebo se seznámit se sousedy. A jestli vás černo-oranžová estetika Halloweenu zcela uchvacuje, vyzdobte si klidně byt či dům a své děti veďte už odmala ke slavení Halloweenu. Parťákem vám přitom bude naše první halloweenské leporelo, MiniPEDIE Veselý Halloween, malý duchu!

Co takhle dát koledníkům místo sladkostí malou knížku?

Vybírat můžete z nové řady leporel s pohyblivými prvky LEGO CITY - Tlač, táhni a posouvej. Na našem e-shopu teď pořídíte každé za jednotnou cenu 199 Kč:

 

Matematické procvičování: Počítání hrou

V průběhu října, po prvních týdnech ve škole, už se ukazuje potřeba procvičovat některou učební látku i doma. Jistě, mohli byste dětem naložit dávku „povinně dobrovolných“ úkolů navíc, ale nebylo by lepší zahrát si s nimi hru, která je zároveň v matematice nenápadně procvičí?

Přesně taková je sada Počítání hrou, kterou právě vydáváme. Funguje na principu domina, jen s tím rozdílem, že hrací kartičky jsou rozděleny na různě koncipované poloviny. Obě sice vyjadřují počet, číslo, ale jedna to dělá formou příkladu (sčítání a odčítání) a druhá formou obrázku (počet zobrazených kousků nějakého ovoce).

Teď už nejde jen o to přiřazovat k sobě kostičky se stejnými puntíky, je třeba zapojit pozornost, koncentrovat se a rychle počítat. Základní počty se tak dětem dostávají pod kůži zcela přirozeně. Zapojuje se i paměť, která vede k tomu, že až dítě stejný příklad uvidí v budoucnu znovu, nebude už dlouho přemýšlet. Výsledek mu naskočí sám.

V pravidlech k Počítání hrou najdete tipy, jak hru modifikovat. Rodiče se v textu dozvědí něco o logických hrách obecně a o dovednostech, které hra rozvíjí. Hra je vhodná pro matematicky šikovné předškoláky a pro děti na 1. stupni ZŠ.

Děťátka, děťátka, zima klepe na vrátka

Ne, rozhodně vás nechceme strašit ani nic přivolávat. To je jen takové malé upozornění na konec pro ty, co nenechávají nic na poslední chvíli. Pro ty, co se rádi připraví a předzásobí J I my jsme radši, když je „dřevo na zimu dávno pod střechou“, a proto nám v těchto říjnových dnech přistávají na sklad tituly s ryze zimní tématikou:

Znáte to, kdo je připraven, není překvapen. Pokud s námi tento přístup sdílíte, mrkněte na e-shop na výše zmíněné knížky a napište nám, jak se vám líbí.