Využijte naši akci "KNIHY 2 + 1 ZDARMA"

Růžový říjen s Loono: měsíc prevence rakoviny prsu

Je nám nesmírnou ctí, že tento rok můžeme podpořit akci RŮŽOVÝ ŘÍJEN organizace LOONO, která si klade za cíl zvýšit povědomí o RAKOVINĚ PRSU a hlavně o její PREVENCI.

Jedná se o závažné onemocnění, s nímž se setká ročně 7000 žen a bohužel třetina z nich jej nepřežije. I přesto navštěvuje v Česku mamografickou kontrolu jen 60 % žen. Růžový říjen chce toto téma dostat k většímu množství lidí.

 

Jak poznat rakovinu prsu

Prs může onemocnět zánětem, nezhoubným nádorem nebo rakovinou prsu. Nejčastěji se rakovina prsu ohlásí jako hmatná nebolestivá bulka. Výskyt rakoviny prsu stoupá po 40. roku věku, nejvyšší je mezi 50. až 75. rokem.

Víte, že…?

Rakovina prsu se může vyskytnout i u mužů? A to asi v 1 % případů. Z 99 % se toto onemocnění týká žen.

 

Rizikové faktory rakoviny prsu

  • Věk nad 40 let
  • Rakovina prsu v rodině
  • Brzký začátek menstruace nebo pozdní menopauza
  • Kouření a pití alkoholu
  • Obezita

 

Fundraisingová sbírka

V rámci Růžového října spustilo Loonu fundraisingovou sbírku na portálu Donio. Účely této sbírky vám nejlépe přiblíží video přímo od organizátorů:

https://youtu.be/GUZrVIudoPU

A zde můžete do sbírky přispět: www.donio.cz/ruzovyrijen

 

Jak se rakovina prsu nejčastěji projevuje?

  • Bulka v prsu (většinou nebolestivá)
  • Změny tvaru bradavky a dvorce, vtažení bradavky
  • Výtok z bradavky (i krvavý výtok)
  • Změny tvaru prsu, deformace prsu, vtažení části prsu
  • Změny na kůži prsu
  • Zvětšení uzlin v oblasti prsu, zejména v podpaží

 

Velká nebo malá, hlavně že jsou zdravá

„Velká nebo malá, hlavně že jsou zdravá.“ Tak zní motto letošní kampaně. Její tváří je pro letošek 23letá Anna-Marie, odvážná pacientka, která se díky genetickému testování dozvěděla o vysoké míře rizika vzniku rakoviny prsu.

Jak se s tím vyrovnala? V čem jí pomohlo Loono? Jaký je její příběh?

Více se dozvíte v jejím videomedailonku: https://youtu.be/MTwTb5j0IFw

 

Kam dál pro více informací?

Jednou za měsíc by žena měla provádět samovyšetření prsu. Jak na to vám poradí tento videonávod: https://youtu.be/cTT_5RwvJF8

Podrobněji je správné samovyšetření popsáno přímo na webu Loono.

Zde také najdete spoustu dalších informací, jako co jsou to BRCA geny i jak to chodí na důležitých ženských lékařských prohlídkách: na gynekologii, na mamologii, při screeningu.

Pokud rádi posloucháte podcasty, pusťte si některý z dílů podcastu Loono, který najdete v aplikacích Spotify nebo Apple Podcasts. (Doporučujeme. Díly nejsou zdaleka jen o rakovině prsu, témata se týkají zdraví obecně a jsou moc zajímavá!)

Brouzdáte rádi na sociálních sítích? Tuto problematiku z různých zdrojů, stejně jako právě probíhající kampaň tam nejrychleji najdete pomocí hashtagů #prsakoule, #ruzovyrijen. Na všech největších sociálních sítích najdete Loono snadano pod @loonocz.

 

Budeme rádi, když se s námi k Růžovému říjnu připojíte a společně zvýšíme povědomí o rakovině prsu a její prevenci v české společnosti.