Využijte naši akci "KNIHY 2 + 1 ZDARMA"

5 rad pro vaše děti před zápisem a nástupem do školy

Je tady období zápisů do školy. Máte jej už za sebou, nebo vás teprve čeká? Mnozí rodiče přenášejí na děti v souvislosti se začátkem školní docházky svou nervozitu, a přitom je to úplně zbytečné. Následující rady a knižní tipy jsme sice formulovali pro vaše předškoláky, ale pokud se jejich přečtením uklidníte také vy, rodiče, bude to jedině dobře. Uvidíte, že zápisu ani nástupu do školy není třeba se bát a že mnohem přínosnější bude se na vše těšit a přípravu do školy si užít. Však vy to zvládnete ;)

První rada: Procvičuj

Vaši malí šikulkové už určitě umí spoustu věcí. Ve škole to ale někdy vypadá, jako by všechno zapomněli. Zkrátka se stydí, mají trému. Proto je důležité si všechno připomínat – s pomocí různých typů úkolů a zadání. Komplexní přípravu pro předškoláky představuje sešit Připravuji se do školy - úkoly pro šikuly. Najdete v něm jak psací a kreslící aktivity na jemnou motoriku, tak rozvoj čtení a počítání.

Druhá rada: Dožeň to

Pokud víte, že v některé z oblastí, co by měl předškolák a začínající školák zvládat, máte doma ještě co dohánět, není nic snazšího než se na onu konkrétní věc zaměřit. Edice Testy pro předškoláky a malé školáky vám v jednotné grafické úpravě nabízí několik sešitů, z nichž si můžete vybrat ten pravý pro vaše dítko. Právě teď je na e-shopu máme za skvělou cenu 49 Kč za jeden. A jaká jsou to témata?

Třetí rada: Bav se

Není třeba z toho dělat velkou vědu. Děti se rády dozvídají nové věci a rády prokazují, co už se naučily. Udělejte si z učení a opakování taky trošku zábavu. Neuškodí vrátit se o krok zpátky a zopakovat si nějakou zábavnou formou (třeba s milými ilustracemi) to, co dítě už dobře zná. Posílí se tím jeho sebevědomí a stoupne mu jistota. Na to je ideální novinka Moje první příprava do školy, která pokrývá celé školkové období od 3 do 5 let a spíš než nějakou přísnou učebnicí je pestrou interaktivní pomůckou.

Čtvrtá rada: Těš se

Název knížky Těším se do školy mluví sám za sebe. Škola přináší nové výzvy, nové kamarády, nová dobrodružství. Zápis je takovou vstupní branou ke všem těm novotám v životě vašeho dítěte. A pak začne sama škola… Měly by to provázet co možná nejpozitivnější emoce, aby se dítě školy nebálo, naopak se do ní těšilo. Projděte si spolu s ním sešit Těším se do školy, vyplňte jej a uschovejte – získáte jedinečnou památku na život, názory a dovednosti vašeho předškoláčka a prvňáčka. Knížka je ideální také jako rozlučkový dárek při poslední cestě do školky.

Pátá rada: Hraj si

Komenského okřídlená „Škola hrou“ má stále něco do sebe. Tato rada je spíš pro rodiče: snažte se vašim dětem vyplňovat čas pestrým způsobem. Berte je na výlety, poznávejte nové věci tak, aby děti ani netušily, že se učí. A až si budete příště balit batoh třeba před výpravou do zoo nebo do lesa, přihoďte tam tužku a jeden z malých sešitů Hraju si, učím se. Skoro nic neváží! A můžete je vytáhnout, kdykoli bude dlouhá chvíle. Vyplňte spolu pár úkolů a zase jej schovejte. Do ničeho dítě nenuťte, aktivitu končete vždy s dobrou náladou. A až začne ztrácet pozornost, vypusťte jej zase do přírody, za dalším z jeho samostatných velkých objevů.

Přejeme všem předškolákům hodně štěstí u zápisu, krásné poslední měsíce ve školce a pohodový začátek školní docházky.