Využijte naši akci "KNIHY 2 + 1 ZDARMA"

Cestování s dětmi

Cestování s dětmi, uf! Také vás poleje pot, jakmile si vzpomenete, na co všechno nesmíte zapomenout? A když se vám podaří natlačit do auta celý dětský pokojíček, je to teprve začátek! Představa přežívání několika hodin v autě nebo v jiném dopravním prostředku vás stresuje už týdny dopředu? Anebo jste maminky cestovatelky? V tom případě uvítáme vaše tipy, jak zvládnout cestování s dětmi – podělte se o ně s námi pod příspěvkem o tomto článku. A tipy od nás si můžete přečíst právě teď.

Před cestou nedávejte děťátku sladkosti, bude klidnější. Snažte se nenarušit běžný režim, na jaký jste zvyklí.

Cesta

Nejlepší je vyrazit na noc, když dítě spí. Připravte se však na možnost probděné noci a nejdůležitější věci mějte po ruce. Jsou to: pití, jídlo, příkrm (praktické jsou sáčky s jednou porcí), jednorázové plínky, látková plena na utření všeho možného, věci na převlečení v případě potřeby, a jestli je vaše děťátko náchylné na nevolnost, určitě nezapomeňte sáček na zvracení. Dnes už jsou v prodeji sáčky přímo k tomu určené a fungují opravdu perfektně! Oblečení vybírejte vzdušné, v sedačce je děťátku teplo, mějte však po ruce deku. Pro chvíle, kdy bude vzhůru, se hodí oblíbené hračky, ale určitě vezměte i něco nového, co ještě nevidělo a o čem si myslíte, že ho zaujme. My doporučujeme jednoznačně knížku! S pohyblivými prvky či okénky, aby se zaměstnaly i prstíky. Anebo nějakou aktivitu, například se samolepkami, případně různé interaktivní karty. Existují i knížky s úchytkou, které můžete přichytit například k autosedačce.

 

Pobyt

Napište si seznam všeho, co si potřebujete vzít. Hlavní skupiny vašeho seznamu by mohly být tyto:

  • Jídlo

Pokud kojíte a děťátko ještě nepřikrmujete, je to vyřešené. Pokud přikrmujete, vězte, že příkrmy jsou v běžných destinacích všude dostupné, takže stačí vzít jen na cestu, případně první den dovolené.

  • K vodě

Nezanedbejte dobrý opalovací krém, to je samozřejmost, ještě lepší jsou však koupací oblečky proti slunku, které zakryjí dětské tělíčko, a čapka se kšiltem a krytem na krk. Výborný je i rozkládací polostan kvůli stínu a malý bazének, kde si dítě vyhraje, zatímco se opalujete. K bazénku nezapomeňte přibalit knížku do vody, která je takřka kouzelná a při styku s vodou se vybarví.

  • Lékárnička a drogerie

Plínky. Pokud máte málo místa, plínky koupíte všude. Stačí vám pár kusů na cesty a první den, než se zabydlíte. Kapky do nosu, sirup na kašel, spousta maminek si chválí Fenistil, dále léky na snížení teploty a také samozřejmě ty, co běžně užíváte. Také je dobré mít s sebou repelent.

  • Oblečení

Tady vám asi radit nemusíme. My máme zkušenost, že točíme dokola pár oblíbených věcí. Stačí toho opravdu málo, zejména pokud cestujete za teplem.

To je tedy takový základ. Dnes už všude koupíte, co potřebujete. Seznamů s věcmi na dovolenou najdete na internetu plno. My jsme vám chtěli poradit hlavně to, co se osvědčilo nám.

Nemusíte si s sebou brát úplně všechno, co doma běžně používáte. Zkuste také improvizovat, poradit si na místš, přicházet na nové možnosti. Půjdete tak příkladem vašim dětem. Budou v životě vynalézavější.

Nechte se inspirovat a naplánujte si cestu s průvodcem od Lonely Planet, celý květem jsou vybrané průvodce v akci.

Každopádně vám přejeme klidné cestování a krásné léto – užijte si ho co nejlépe!