Využijte naši akci "KNIHY 2 + 1 ZDARMA"

V červnu děti řádí naplno – jakou knihou je zabavit?

V červnu nastává nejdelší den v roce. Je spousta světla, ráno děti brzo vstávají, večer se jim nechce spát. A přesto jako by měly neustále dobité baterky! Taky marně hledáte způsoby, jak své děti zabavit?

Červnových knižních novinek z našeho nakladatelství je naštěstí plno. Počítají také s tím, že u nich děti stráví nějaký čas samy. Třeba objevováním života zvířat za posunovacími okénky. Stihnete mezitím aspoň kafe nebo zahrádku? Za pokus to rozhodně stojí!

 

Ptejte se vašeho dvouleťáka: Co vidíš?

Co vidíš? Tak se jmenuje nová knížka s velkými pevnými stránkami, jednoduchými popisky a výstižnými ilustracemi. K čemu slouží? Pokud máte děti ve věku kolem 2 let, je pro ně důležité, abyste je upozorňovali na to, co vidí – co vnímají kolem sebe. Rozvíjí to nejen jejich slovní zásobu, ale také se tím učí zaměřovat pozornost, všímavost, schopnost registrovat jednotlivé věci a detaily.

Rozšiřování slovní zásoby tak probíhá ve stylu „třístupňové lekce“, o které jste možná slyšeli v souvislosti s pedagogikou Montessori. Probíhá v těchto krocích: 1) Pojmenování, 2) Rozpoznání, 3) Ověřování. Jak na to prakticky?

Představte si, že jste s dítětem u vás doma. V dětském pokojíčku, v koupelně, v kuchyni, v obýváku nebo na zahradě. Rozhlédněte se kolem sebe. Všude je spousta věcí, na které můžete dítě upozornit a pojmenovat je. Poznávání v reálném světě je ideální, ale i knihy jako Co vidíš? mohou být užitečné.

Třeba ve chvílích, kdy zrovna nemůžete být na daném místě, ale dítě si chce procvičovat slovíčka, ověřovat si, že je skutečně umí, a dokazovat svou schopnost, a tím posilovat sebedůvěru. Milé ilustrace navíc vytvářejí pro učení přívětivé prostředí. Takže, teď už se určitě nezapomenete vašeho dvouleťáka zeptat: Co vidíš?

3 hravé knížky o tom, jak žijí zvířata

Zvířata. Nikdy nepřestanou děti fascinovat. Hlavně to, jak žijí: Kde bydlí? Co jedí? Jaká mají mláďata? Co takhle nabídnout vašemu dítěti možnost zjistit si to samo? Máme k tomu 3 naprosto ideální leporela z edice s posunovacími okénky – z toho 2 naprosté novinky!

Jak tyto knížky s posunovacími okénky fungují? Otevřete dvojstranu knihy. Nalevo uvidíte celostránkovou ilustraci jednoho prostředí, může to být třeba zahrada, les, hory, ale i savana nebo oceán. Obrázky zvířat jsou opatřeny popisky a krátkými texty, které už vašemu dítku napovídají odpověď na hlavní otázku knihy. „Sss, hledám si domov tam, kde mě nikdo nevidí,“ říká had.

Napravo je stránka s posunovacími okénky. Hýbat s nimi jde lehce, a tak si vaše dítě hravě samo ověří, že hádalo správně. Najdi obrázek hada, posuň ho a… Ano, had má svůj domeček pod kamenem! Stejně tak si v dalších knihách dítě samo přijde na to, že maminka pulce je žába a že beruška si ráda pochutná na mšicích.

Podívejte se na video z listování knihou. Každá ze 3 knih v této sérii obsahuje 36 posunovacích okének, odhalujících tajemství zvířat. Takové poznávání, to je radost!

 

Zapoj hmat a zjistíš, že na farmě i v lese je pořádně živo!

Že už máte dost všeho toho učení a z neustálého rozvíjení jste spíš rozjívení? Jasně, rodiče i děti potřebují občas vypnout, o nic se nesnažit a jen se dobře bavit. Společně se zasmát. I na takové potřeby naše červnové knižní novinky myslí. Zvířata z farmy ze série Pohlaď si vám a vašim ratolestem přinášejí dvojitou porci veselých říkanek o zvířátkách. Můžete je vytáhnout kdykoli na vás během léta zaútočí nuda. Malá ochutnávka:

„Od oveček vlnu máme na svetry a čepice.
Díky nim neprostonáme chladné zimní měsíce.“

„Ježkové jsou opatrní. Kdo je potkal, zná a ví,
že mají hřbet samé trní. Jsou to kluci pichlaví!“

Pst, malé tajemství… Na stránkách těchto pestrých leporel jsou ukryty různé materiály k osahání, třeba ježkovy bodliny nebo veverčin chundelatý ocásek. Takže k nějakému tomu rozvoji přece jen dojde, konkrétně rozvoji hmatu a jemné motoriky. Ale doma to raději neříkejte!

 

Už víme, jakou knihu prvňáčkům za vízo

O další novince Snadné první čtení Mína a Bubu, ze které máme velkou radost, se podrobněji dočtete v příštím článku. Prozradíme jen, že je to knížka pečlivě napsaná tak, aby mohla být opravdovým PRVNÍM ČTENÍM, které zvládnou děti samy. Krátká slova, jednoduché věty, rozsah tak akorát, aby děti motivoval. Že by ideální dárek za vysvědčení pro prvňáčky? Takových knížek je v knihkupectvích skutečně málo!