Využijte naši akci "KNIHY 2 + 1 ZDARMA"

Dětská knihovna – živý nábytek, který má duši

Prázdniny, a zejména týdny, kdy jsou děti na táboře nebo s prarodiči na chalupě, zkrátka pár dní mimo domov, jsou ideální dobou pro úklid dětského pokojíčku. A teď nemáme na mysli pouhé vrácení hraček do krabic a knížek do poličky, ale větší „debordelizaci“ a zamyšlení se nad tím, co skutečně budou naši malí předškoláci nebo školáci v následujícím školním roce potřebovat. Co se jim bude hodit? Je to tedy také ideální doba pro vytvoření nebo přeměnu dětské knihovny.

Co by dětská knihovna měla mít? Jak by měla vypadat?

Na rozdíl od „dospělácké“ knihovny v ní asi děti nebudou skladovat důležité dokumenty nebo šanony, které my velcí chceme mít uschované v bezpečí, ale nechceme je vystavovat denně na očích. Naopak, dětská knihovna by měla být svým způsobem živým organismem, měnícím se, přístupným, kam bude dítě sahat ideálně každý den. Určitě se nehodí mít police v dětské knihovničce zasklené. Ne jen z důvodů permanentního zapatlání od malých prstíků, ale také kvůli nebezpečí rozbití a pořezání.

Tip: I přes výše uvedené, malá uzavíratelná „schovávačka“, skříňka nebo šuplík, podpoří interaktivitu dětské knihovny. Dítě si tam může schovávat hračky nebo různé poklady. Naučí se, že knížky nejsou jen něco, co je vystavené a nedotknutelné, ale jsou součástí života v nejrůznějších situacích.

Dětská knihovna = přístupná a měnící se. Šuplíky podpoří interaktivitu knihovny.

Knihovna do dětského pokoje

Co se týče materiálu nebo designu, je vhodné dětskou knihovničku sladit se zbytkem pokoje či koutu. Výrazné barvy, které má dítě rádo teď, u něj nemusí být za pár let v kurzu. Proto je vhodnější neutrální bílá barva, kterou si dítě může samo dočasně dozdobit třeba znovupoužitelnými samolepkami, plakátky nebo omyvatelnými barvami.

Tip: Bílá barva knihovny pro děti nechá vyniknout obálky dětských knih, které bývají pestré a pozornost přitahují samy o sobě.

Knihovničky v dětském pokoji mohou mít trochu extravagantnější tvary než jen obyčejné pravoúhlé obdélníky. Na trhu se setkáte s dětskými knihovničkami na zeď i volně stojícími ve tvaru stromů, dopravních prostředků nebo třeba domečků. Ale pozor, opět platí, že co se líbí dítěti teď, může být za pár roků pasé.

Knihovna pro děti ve tvaru domečku pro panenky – a pro kluky třeba hradu nebo hasičské stanice – je ideální z toho důvodu, že jednotlivá patra domu přirozeně rozdělí typy knížek, které v dětské knihovně skladujeme.

V bílé knihovně vyniknou barevné knihy. Ozdobit můžete znovupoužitelnými samolepkami

Živá knihovna pro děti

Zamyslete se nad velikostí dětské knihovny. Samozřejmě jsme limitovaní dispozicemi našeho bytu, ale podle nás by knihovnička pro děti neměla být prostorem, kam se přesunou všechny knížky od leporel pro miminka až po encyklopedie pro školáky. Stačí, když bude tak akorát velká pro knížky, které děti budou zajímat v následujícím roce či dvou. Její obsah pak obměníte. Třeba zase o prázdninách :)

Tip: Knihovna v dětském pokoji by neměla být vystavena slunečnímu světlu, protože to barvy obálek vyšisuje. Měl by před ní být volný prostor, aby se dalo pohodlně sehnout ke knihám i v dolních patrech.

Dětská knihovnička jako domeček

Představte si dětskou knihovničku jako domeček. Co by měla obsahovat? Jak v ní seskládat knížky? Ve spodním patře by mohly být větší encyklopedie, které dětskou knihovničku dobře zatěžkají, uzemní, a nebudou se pravděpodobně vytahovat každý den.

Tip: Knihovna do dětského pokoje stejně jako jiný nábytek v místnosti by měla být napevno připevněna ke stěně. Znáte to, kdoví, kdy děti napadne udělat si z ní prolézačku, a katastrofa je tak doslova na spadnutí…

Dětská knihovna jako domeček. Spodní patro = velké knihy, encyklopedie.

Druhé a třetí patro našeho domečku, které je přibližně uprostřed, by mohlo svým umístěním v prostoru navazovat na pracovní stůl dítěte. Skvěle se tak hodí pro pracovní sešity, aktivity se samolepkami, a vůbec pro knihy, se kterými dítě pracuje, něco do nich dolepuje, dokresluje, otiskuje, luští hádanky, plní úkoly, tvoří a zkrátka se aktivně zapojuje. Taková pracovní patra dětské knihovny můžete rozdělit zarážkami, pořadači nebo stojany na knihy pro děti. Udržujte dětskou knihovničku aktuální, nedělejte si z jejích polic lapače prachu!

Druhé patro navazuje na pracovní stůl. Ideální pro pracovní sešity.

Knihovnička pro děti – prostor pro pohádky

Dostáváme se do vyšších pater dětské knihovničky, tam kde by ve skutečném domě byly ložnice. A sem se přirozeně hodí… Ano, pohádky a příběhy! Tedy ten typ knížek, které s dětmi vytahujeme před spaním. Saháme sem každý den, respektive večer.

Tip: Dosáhne do všech pater knihovničky dítě samo, tak aby si mohlo knížky vybírat? Pokud ne, zvažte přidání schůdků nebo stoličky. Knihovnička je přece jen prostor, který má dítěti patřit.

Vyšší patro jako ložnice. Ideální na pohádky a příběhy.

Kam se zvukovými knížkami? Ty, které jsou rozměrnější, mohou být v jedné části spodního patra s encyklopediemi, ty menší jako pohádky se zvuky se hodí mezi příběhy. Snažte se v dítěti podporovat principy třídění. Nemusíte vše řadit abecedně, ale dávejte k sobě alespoň přibližně knížky stejného typu.

Náš domeček máme skoro plný. Ještě nám chybí podkroví. Tady můžou bydlet hračky, ale také je to skvělý prostor pro veršovaná leporela nebo knížky, které jsou něčím výjimečné, třeba i umělečtější. Tím, že je takto výrazně oddělíte od knih, které čteme nebo s nimi pracujeme denně, jim dáte nádech magičnosti, tajemství, a naučíte tak děti oceňovat a obdivovat literaturu.

Nejvyšší patro na výjimečné knihy. Skvělé místo také pro hračky.

Knihovna pro děti jako součást našich životů

Knihovnu v pokoji pro děti můžete využít i jako předěl prostoru, který od sebe oddělí dvě části pokoje – buď pracovní, hrací a spací část, nebo kout jednoho a druhého dítěte. Pokud bude knihovna sloužit dvěma dětem zároveň, zvažte, zda by nemohla mít dvakrát tak hluboké police, aby k ní každé dítě mohlo přistupovat ze své strany a nemíchaly se knížky různě starých sourozenců.

Police dětské knihovny slouží v životech dětí také k jiným účelům – ať už ke hraní, nebo k vystavení výtvorů či sportovních trofejí. V případě dětské knihovničky netrvejte přísně na jedné funkci. Nechte dítě, ať se s knihovnou sžije, ať ji samo používá, a hlavně ať si ji užívá.

Přítomnost knihy hned po ruce je nenahraditelná. Díky knihovně v dětském pokoji, která bude jen jeho, nebude dítě chápat knihy jako něco cizího, exkluzivního, k čemu mají přístup jen rodiče. Naopak, bude pro něj přirozené sáhnout po knize v jakékoli části dne, v různých náladách, z různých potřeb. Vybudujete v něm díky tomu kladný vztah ke čtení.

Ať jsou moderní technologie sebevíc sofistikované, výzkumy stále ukazují, že kontakt dítěte se skutečnou papírovou knihou a čteným slovem je a ještě dlouho bude nezastupitelný. Dětská knihovna je brána do tohoto podivuhodného světa knih.

Knihovna jako součást našich životů. Vybudujte v dětech kladný ke čtení.