Využijte naši akci "KNIHY 2 + 1 ZDARMA"

Jak se s dětmi připravovat na školku a školu

Na to, že dítě začne chodit do školky nebo do školy, se připravuje celá rodina. Změny se dotknou všech. Důležité je děti školským zařízením nestrašit. Neříkat věty typu: „Počkej… tam tě srovnají!“ Mluvte o tom s dětmi jako o novém dobrodružství: nové zkušenosti, novém místě, kde potká nové kamarády, naučí se spoustu nových věcí.

Svojtka TIP: Toto jarní období až do 7. 5. 2023 jsme pro všechny, kdo se pilně připravují, připravili speciální akci na kategorii Příprava do školky a školy. S promokódem UCIMSE20 nakoupíte všechny knížky na této stránce se slevou 20 %.

Procvičujte dovednosti

V průběhu předškolní přípravy se dítě naučí spoustu rozličných věcí, osvojí si nejrůznější dovednosti. Až půjdete s dítětem k zápisu, mějte na paměti, že to, co tam budou „zkoušet“, nejsou žádné podmínky přijetí, ale pouze orientační informace pro vás a pro pedagogy, například aby mohli žáky rovnoměrně rozdělit do tříd. A vám mohou dát cenná doporučení, na co se ještě do září zaměřit.

A co by tedy mělo dítě před nástupem do školy umět? Je to pestrá směs: barvy, tvary, počítat do 10, porovnávat větší/menší nebo více/méně), kreslit postavu, zopakovat 1. hlásku slova, říct básničku nebo zazpívat písničku, orientace v obrázku (co je pod, nad, vedle, před, za apod.), soustředit se na pohádku nebo vyprávění, rozdíly mezi ročními dobami a různými zvířaty. Dále:

  • základní sebeobsluha: hygienické návyky, umýt si ruce, dojít si na záchod, obout se, převléct se, zacházet s příborem, vůbec zvládat trávit čas bez rodičů
  • jemná motorika: stříhání, navlékání korálků, zavázání tkaničky
  • hrubá motorika: skákat snožmo, chytat míč
  • vědět, jak se jmenuju, kde bydlím, jména rodičů

Zaveďte a dodržujte s dítětem denní rutinu

Pravidelný průběh dne je pro dítě důležitý, zejména se to týká tzv. ranní a večerní rutiny. Díky dostatečnému spánku bude dítě odpočaté, soustředěné a schopné se učit. Pravidelnost při ranních rituálech před odchodem do školky nebo školy mu dodá pocit jistoty. Zkoušejte najet na školní režim dostatečně dopředu. Změřte si, jak dlouho vám (všem) trvá vstávání, hygiena, oblékání, snídaně. Případný ranní stres související s odchodem z domu si totiž dítě přenese i do školy nebo školky.

Svojtka TIP: Zjistěte si dopředu, jak to mají ve vaší školce se spánkem/odpočinkem po obědě. Pokud tam plánujete dítě nechávat i v tento čas, přizpůsobte tomu i váš režim doma.

Běžte se tam podívat

Některé děti mají výhodu staršího sourozence, takže už ví, co od školky nebo školy očekávat. Co když tomu tak není? Vezměte je na den otevřených dveří. Některé školy dokonce umožňují domluvit si návštěvu v 1. třídě, nebo organizují pro budoucí žáčky předškolní (dopolední, víkendové) kurzy na téma „Budu školákem“. Nebojte se využít této nabídky.

Svojtka TIP: Další možností je přečíst si s dětmi knížku o tom, jak to ve školce nebo škole chodí. Dítě tak v klidném domácím prostředí zjistí, co může očekávat, a ztotožní se s postavami, které procházejí stejným obdobím života.

Všechno má svůj čas

Jakou formou se doma s dítětem připravovat na školku nebo školu? Rozhodně hravou, zábavnou, nenásilnou, přiměřenou jeho věku a schopnostem. To znamená nedrtit ho ve čtyřech letech učením abecedy. Na to všechno má času dost. Písmena, čtení, sčítání a odčítání – to vše se naučí až v 1. třídě. Také nemusí znát například hodiny. To až později, pokud mu to bude dělat problémy, můžete tuto schopnost podpořit domácí přípravou.

Svojtka TIP: Nedělejte si z domova odpolední školu. Cílená a systematická výuka má probíhat v předškolních a školních zařízeních, kde jsou pedagogové k tomu vycvičení. Doma travte s dítětem čas přirozeně. Hrajte si. Rozvoj jeho dovedností zapojujte nenásilně, do každodenních aktivit.

Neřešte zbytečnosti

Zvažte, zda všechny věci stojí za to, abyste si s nimi lámali hlavu. Naše kolegyně Denisa například vzpomíná, co prožívala kolem výběru školní tašky:

„Jako prvomatka budoucího školáka jsem nejvíc řešila školní tašku. Některé jsou až o několik gramů těžší než jiné! A to nemluvím o ergonomii! Potom se mě kamarádka zeptala, jak moc ji bude můj drahý prvňáček nosit, a tehdy jsem se zamyslela. Do školy pojedeme autem, takže je to asi 5 minut, než přijde ze šatny do třídy, a ani to ne. Potom ten stejný čas po obědě ze školy. Během prvních tří let nenechám své dítko chodit do školy samotné. I kdybychom šli pěšky, s taškou mu pomůžu. Takže investuju radši do pracovních sešitů, aby moje dítě ve škole dobře prospívalo.“

Závěrečný Svojtka TIP

Jsou věci – schopnosti a dovednosti – které jsou doporučené pro předškoláky a školáky v určitém věku. Rozhodně se však nejedná o žádné podmínky zdravého vývoje. Každé dítě má své tempo. Vy se můžete doporučenými seznamy (na internetu jich jistě najdete spousty) pouze inspirovat, a pokud máte pocit, že by bylo třeba něco procvičit, vyberte si k tomu vhodnou pomůcku. Třeba knížku z kategorie Příprava do školky a do školy na našem e-shopu, kde do 7. 5. 2023 běží sleva 20 % na všechny tituly z této stránky. Ať vám a vašim předškolákům udělá tato akce s promokódem UCIMSE20 radost!