Při objednávce nad 700 Kč dostanete knihu jako dárek ZDARMA.

Jak smysluplně vyplnit dětem čas - děti do 1 roku

Jakou knihu nabídnout podle věku. Pohledem matky.

Znáte to, ven se vám nechce, jedno dítě máte nemocné a druhé až příliš zdravé. Nebo máte prostě lenivý den. Potřebujete jen tak levitovat a nějak přežít. Energie se jednoduše vytratila a možná jste si přečetla Cyklickou ženu a držíte se toho, co tam psali. :)

Takové dny máme všichni a netřeba se proto trápit, právě naopak! Je třeba si takový lenivý den užít a prolenošit ho, jak se jen dá. A bez výčitek! Ale co když okolo vás pobíhá skřítek, který neustále vyžaduje vaši pozornost?

Možná vám pomůžeme. Máme pár tipů na knihy, které by mohly vaše dítě zaujmout natolik, aby si s nimi pár chvil vystačilo. Začneme pěkně popořádku, od těch nejmenších. Od dvoutýdenních miminek. Tam to někdy bývá nejlehčí, neboť ještě hodně spí, a to vám věru přejeme, aby dítka pěkně spinkala. A když jsou vzhůru, můžete zkusit zaujmout jejich pozornost kontrastními leporely. Černobílé knížky pomáhají novorozenci zaostřovat, doslova hypnotizují zrak – kojenci dokážou takto zírat celkem dlouho, to byste se divili! 

Lehněte si spolu na zem, na nějakou podložku, a spojte příjemné s užitečným. Knihu ukažte, aby zaujala pozornost, a následně ji můžete umístit kousek dál od vašeho miminka tak, aby se ji snažilo chytit. Bude se chvilku snažit, takže získáte čas, můžete si případně poležet a ještě u toho trénujete motoriku miminka. Po krátkém snažení mu ale pomozte knížku přiblížit, aby mělo miminko ze snahy radost a dostalo zaslouženou odměnu. A tak se z novorozence stává pomalu čtenář. :)

Samostatnou kapitolou jsou knihy do kočárku. Pozor! Využijete jich i doma! Kolečko, které se dá přichytit na postýlku anebo kočárek, abyste knihu během převozu neztratili, je výborným kousátkem. Nemáte zač!

Od půl roka už můžete začít používat mnohem náročnější knížky. Takové, které mají pohyblivé prvky. Minipedie, knihy ozkoušené opravdu obrovským množstvím dětí. Tady určitě nekupujete zajíce v pytli. Stačí jen vybrat téma, které bude vašemu děťátku blízké. A že jich máme nespočet! V jedné se dají otevírat a zavírat oči nakreslenému miminku, v jiné pohybujete pejskovým ocáskem, pusinkujete maminku, házíte míč… Je to opravdu zábavné a velmi milé. Děti si tak krásně cvičí jemnou motoriku.

Sáhněte i po Minipediích s otočným kolečkem anebo dokonce po jednopuclíkových Minipediích, což už je zase další level cvičení technik s prstíky!

Velkou službu vám udělají tzv. minileporela. Malinká, s oblými hranami, pevnými stránkami a akorát do dětské ručky. Mezi nimi jsou i velmi oblíbené miniknihovničky. Obsahují víc malinkých knížek, které si můžete například i stavět na sebe jako kostky.

Všechny knížky si můžete po kliknutí na konkrétní knihu v našem e-shopu prohlédnout, prolistovat její stránky, anebo zamiřte přímo na náš YouTube kanál.

Když už cítíte, že vaše děťátko potřebuje víc podnětů, zkuste zabrousit mezi knížky, kde najdete zásobárnu obrázků, ke kterým můžete přiřazovat slova, začít se učit mluvit a rozšiřovat slovní zásobu. Podpora mluvení je v tomto období velmi důležitá, o tom jsme už psali podrobněji v článku Chcete mít chytré a úspěšné dítě?.

Když budete mít energie naopak málo, sáhněte po prvních slovech ve zvukových knihách. Ty budou mluvit za vás. :) V nabídce je dokonce i angličtina, můžete přepínat mezi ní a češtinou.

Zaujmout batole věru není úplně jednoduchá věc. Ale my věříme, že knížky budou smysluplným vyplněním vašeho společného času a ty od nás budou bavit jak vaše děti, tak i vás, i když už jste z leporel vyrostli. Snad vám vykouzlí klidnou atmosféru, pomůžou vám zastavit se, odpočinout si a být v přítomném okamžiku.

Vaše teta ze Svojtky

Může se stát, že se některá kniha z článku vyprodala. Kontaktujte nás na objednavky@svojtka.cz, rádi vám poradíme.

Myslete i na to, že každé dítě je jiné, knížky se proto nedají doporučit úplně přesně na konkrétní věk. Momentálně pro vás připravujeme článek, kde píšeme o knihách pro děti do 2 let