K objednávce nad 700 Kč dostanete dárek ZDARMA.

Mentální odolnost podle Radima Valigury

Kouč a konzultant vrcholových manažerů a sportovců Radim Valigura přichází s knihou Mentální odolnost. Shrnuje v ní své zásady a učení o tom, jak čelit stresu v moderním světě, zejména pokud jsou kladeny zvýšené nároky na náš výkon a výsledek. Řečeno stručně: Jak se z toho všeho nezhroutit, a vyjít naopak silnější?

Kdo čeká, že Mentální odolnost je nějaká příručka nebo učebnice, bude po jejím otevření překvapen. Kniha je psána jako příběh. Má svého vypravěče, postavy, i postupně se rozvíjející děj. Kam nás její stránky přenesou? Ocitáme se na víkendovém tréninku manažerů. Jsou frustrovaní, vyhořelí, ve vleku negativních emocí a zoufalství z toho, že je okolnosti tlačí do způsobu práce proti jejich srsti. Šéf Ivan se proto obrací na kouče Radima (autorovo „já“ v příběhu) s prosbou o pomoc. Jde o vše – buď se jim podaří tento víkend „nakopnout vrtule“, nebo se firma řítí někam, kam se zatím nikdo neodváží pohlédnout.

Nahlédnutí pod koučovu pokličku

Radim si musí pečlivě budovat důvěru svých posluchačů. Ví, že nemůže na racionální manažery vytáhnout hned nějaká hluboká „ezo“ moudra. Díky stylu vyprávění mu vidíme do hlavy a víme, proč říká to, co říká. Provází nás tak procesem tréninku a svým řemeslem. Překvapivě jde na vše přes tělesná cvičení. Když si manažeři představované principy vyzkouší na vlastní kůži, je pak snazší je přesvědčit, že fungují i ve vyšší, abstraktnější rovině. Je to ostatně něco, co si čtenáři mohou sami nebo se skupinou přátel zažít taky.

Autorovo učení o tom, jak posilovat svou mentální odolnost, je skutečně komplexní. Těžko z něj udělat výtah na pár řádků. Dozvíte se například, proč je užitečné hledat hranu mezi bezpečím, stabilitou a rovnováhou na jedné straně a dynamickým posunem vpřed na straně druhé. Proč je kontraproduktivní opakovat stále tytéž postupy a spoléhat se přitom na neustálý růst? Jak přerámovat nastavení své mysli, když se zdá, že to, čemu se dlouhodobě věnujeme, najednou ztrácí smysl? To jsou otázky, které v různých podobách řeší každý, kdo se snaží žít vědomě, se zodpovědností za vlastní život. V osobní oblasti, ve volném čase a samozřejmě také v práci, bez ohledu na obor, kde působíme.

Mějte se ve své moci

Mentální odolnost Radima Valigury v konkurenci knih o osobním rozvoji nezapadne. Naopak, díky hlavnímu příběhu i dílčím historkám jednotlivých postav si zásady, které předkládá, vždy snadno připomenete. Navíc ji budete číst takřka se zatajeným dechem – i takový trénink manažerů může být napínavá záležitost. Autor svá tajemství odhaluje postupně. My jako čtenáři při tom držíme palce postavám, aby si jeho rady vzaly k srdci a situace ve firmě se zlepšila. Možná si nakonec uvědomíme, že fandíme a věříme sami sobě. Aby i nám se podařilo nakopnout naše vrtule a „mít se ve své moci“, jak nabádá už sama obálka Mentální odolnosti.