Využijte naši akci "KNIHY 2 + 1 ZDARMA"

OPRAVDU první čtení pro děti? Ideální kniha existuje!

Vychází kniha, která přesně splňuje požadavky na první čtení pro začínající čtenáře. Díky jednoduchým slovům a ideálnímu rozsahu pro trénink čtení motivuje děti k četbě a rozvíjí jejich čtenářské dovednosti.

Každé dítě je jiné – každé začíná číst v jiném věku a pokračuje svým vlastním tempem. Pokud zrovna máte doma prvočtenáře, který si spojuje písmena a slabiky do slov a má radost z každé přečtené věty, ba i nápisu v obchodě, možná jste zjistili, že vybrat tu správnou knihu není vůbec lehké. Je to OPRAVDU to pravé první čtení pro děti? Ať už tato chvíle hledání nastává ještě před nástupem dítěte do školy, v první nebo i ve druhé třídě, jedná se o velmi citlivé období. Špatně zvolená kniha, do jejíž četby by se dítě muselo nutit a nebavila ho, napáchá víc škody než užitku.

Kniha, která motivuje ke čtení a vychází dětem vstříc

Je proto potřeba vybrat knihu, která bude děti začínající číst k četbě motivovat a vycházet vstříc jejich přirozeným potřebám. Nejen pro to, aby si vytvořily kladný vztah ke knihám, ale také aby rozvíjely své dovednosti důležité pro budoucnost, jako je porozumění textu.

Autorka Lucie Horniaková pociťovala nedostatek podobných titulů na trhu a rozhodla se, že takovou knihu vytvoří. Začalo to jako projekt pro vlastní dceru, ale když svůj nápad představila našemu nakladatelství, byli jsme jím tak nadšení, že jsme se rozhodli dostat knihu k co nejvíce začínajícím čtenářům, kteří ji potřebují. A tak přišla na svět kniha Snadné první čtení Mína a Bubu.

„Když v knize dítě vidí dlouhý a na první pohled složitý úsek textu, který má za úkol přečíst, nebo se zasekne na těžkém slově, od čtení ho to předem odradí,“ tvrdí Lucie Horniaková. Ve své knížce se proto rozhodla těmto negativním emocím spojeným se čtením předejít.

A co by tedy podle autorky měla kniha pro začínající čtenáře splňovat?

  • Jednoduchá slova: krátká, prostá, založená na snadno vyslovitelných slabikách, bez těžkých shluků hlásek
  • Krátké věty: celky, které na první pohled neodradí a děti hned vědí, že je zvládnou přečíst a porozumět jim
  • Motivující rozsah: příběhy na pár stránek, z nichž se dá každý dočíst za 10 minut (ideální doba pro trénování čtení) – dítě má radost, že se samo dozví, jak to dopadne, díky tomu si brzy může říct: „Hurá, zvládnu přečíst svou první knihu!“
  • Ilustrace: Odstavce maximálně o 3 větách s přiléhajícími ilustracemi (2 na stránku), které jsou konkrétní a text přesně doplňují
  • Vkusná grafická úprava

Známé písmo a postavy podle dětských přání

U grafické úpravy knihy Mína a Bubu se na chvíli zastavme. Je totiž stejně důležitá jako obsah. Všechny obrázky mají jemné, sladěné barvy a jsou umístěny na čistém podkladu. Stránky jsou na první pohled přehledné, dítě netápe, neztrácí se, ví přesně, kde se při čtení nachází, kde je začátek a kolik zbývá dočíst do konce.

Důležité je také zvolené písmo. Podle autorky bylo důležité použít základní písmo, známé dětem z učebnic a čítanek. Žádné ozdoby ani kudrlinky. Velikost je dostatečná, barva černá, kontrastní k bílému pozadí. Právě tak se dětem čte nejlépe.

„Ve slabikářích bývají sice správně sestavené, ale nahodilé věty, které na sebe nenavazují. Chvíli něco dělá Pavel, pak Ema, pak někam jede auto… To děti nebaví. Chtějí příběh. Chtějí se dočíst, jak to dopadlo,“ vysvětluje autorka.

Mína a Bubu jsou dvě kočky, které spolu bydlí a zažívají různá drobná dobrodružství. Autorka-pedagožka, které v práci přezdívali „pohádková učitelka“, si dokonce udělala mezi dětmi malý průzkum, aby zjistila, jací hrdinové by jim byli v knížce nejsympatičtější. A kočky jasně zvítězily, u holek i u kluků! Kočky Mína a Bubu si oblíbila i autorčina dcera, první čtenářka knihy. A Lucie Horniaková věří, že si získají srdce i mnoha dalších dětí.

Sháníte dárek za 1. vysvědčení před prázdninami nebo památku na ukončení školky? Sáhněte po knize Snadné první čtení Mína a Bubu. Dětem se bude líbit a dospělé potěší, protože je skutečně přínosná. Už si nemusíte lámat hlavu nad tím, jaká kniha je vhodná pro OPRAVDU první čtení. Mína a Bubu v tom mají jasno. Mňau!