Využijte naši akci "KNIHY 2 + 1 ZDARMA"

Fenomén MiniPEDIE: Vejdou se vám do poličky?

Je jich stále víc a víc, valí se na nás a pomalu se nevejdou do dětské knihovničky. Přesto je musíme mít… VŠECHNY! :) Je vám to povědomé? Ano, jsou to MiniPEDIE! Tato značka oblíbených dětských knih je s námi už několik let, a přesto stále přichází s originálními novinkami. I v těchto dnech. Chcete vědět, jaké to jsou?

Psal se rok 2015 a v nakladatelství Svojtka jsme začali vydávat první MiniPEDIE v češtině. Vymyslet, jak této sérii od francouzského vydavatele Nathan budeme česky říkat, byl docela oříšek. V originále je to totiž KidiDOC. Po pilotním titulu přišly na svět první čtyři „bílé“ MiniPEDIE z řady Objevujeme svět! a odstartovaly minipedí mánii.

Farma, Barvy, Vozidla, Tělo… Jak to všechno začalo?

Tak to jsou ony, čtyři první MiniPEDIE. Je pro ně typické to, co pro všechna leporela z této řady. Mají pohyblivé prvky, černé popisky na bílých stranách a jednoduché barevné ilustrace od umělkyně Nathalie Choux.

Každá z těchto čtyř knih se do dnešního dne devětkrát dotiskovala! Jen u Farmy to činí celkem přes 47 tisíc kusů. Kdybyste je naskládali na sebe, vytvoří věž vysokou přes 900 metrů – vyšší než nejvyšší mrakodrap světa.

Mé první obrázkové příběhy

Za ty roky nasbírala základní řada Objevujeme svět! nespočet témat. Nejnověji například Velikonoce, což je kniha, která by se vám s nadcházejícím jarem mohla doma hodit. V blízké době chystáme také Emoce.

Od roku 2017 vydáváme vedle bílé řády také barevné MiniPEDIE s podtitulem Mé první obrázkové příběhy. Často se jmenují tak, že se v názvu přeje Dobrý den, Dobrou noc, Dobré ráno nějakému zvířátku (ale také traktůrku nebo autíčku). Tyto MiniPEDIE jsou většinou veršované, stejně jako bude brzy tento Malý svišť, ale pokud se to nehodí k tématu, od veršů se upouští a najdete v nich jednoduše převyprávěné příběhy, jako zde v Dobrý den, paní doktorko! nebo Veselý Halloween, malý duchu!

MiniPEDIE s puzzle a s kolečkem

Další rozměr zábavy vedle klasických pohyblivých prvků přinášejí MiniPEDIE s puzzle a s kolečkem neboli Objevujeme svět hrou!

  • MiniPEDIE s puzzle – obsahují velké, jednodílné vkládačky, které dítě může umisťovat přímo do stránek a učit se přitom názvy zvířat, ale také protiklady nebo barvy.
  • MiniPEDIE s kolečkem – přináší aktivitu na každé dvoustraně, při níž dítě odpovídá na otázku a hledá správnou odpověď otáčením kolečka, třeba Objedvujeme svět hrou - Doma.

Tak trochu jiné MiniPEDIE

MiniPEDIE stojící mimo hlavní řady jsou například Hraju si na obchod! nebo Hmyz. Oproti výše zmíněným leporelům, jež ilustrovala Nathalie Choux, mají tyto knihy různé ilustrátory anebo jsou určeny o něco starším dětem, jako tyto MiniPEDIE 4+.

Je libo MiniPEDIE vyskakující do prostoru? Prohlédněte si dvě POP-UP MiniPEDIE:

 

MiniPEDIE s námi byly, jsou a budou. Jejich obliba u dětí a rodičů tkví v jednoduchosti a spolehlivosti pohyblivých prvků, které fungují bez drhnutí nebo zasekávání. Pohybovat jimi přináší dětem zábavu, protože jim to zkrátka jde. MiniPEDIE sází na čtvercový formát a jednotný grafický styl – a vyplácí se jim to. I když je jich spousta, je radost je sbírat a doplňovat nové.

Pro MiniPEDIE zkrátka platí, že kdo se s nimi někdy setkal, většinou nezůstal u jedné. A co vy, máte doma MiniPEDIE? A vejdou se vám ještě do poličky?