Využijte naši akci "KNIHY 2 + 1 ZDARMA"

Jak smysluplně vyplnit dětem čas. 2. část - děti okolo 2 let

Jakou knihu nabídnout podle věku. Pohledem matky.

Ajéééje! Vaše dítě je všude! Stávají se z vás stalkeři a nemáte už opravdu ani chviličku času pro sebe. Musíte neustále po očku sledovat, kde je, co dělá, zda se proboha neřítí do nebezpečí! To by se všechno ještě dalo, ale kdo má v tomto neustálém kolotoči ještě čas uvařit, uklidit, vyprat…? Vždyť vy nestíháte ani vlastní potřeby! Nedej bože, pokud máte doma víc kusů takových roztomilých ratolestí. To už chce skutečně promyšlený program a strukturu. A věřte, že i vy, kdo si myslíte, že žijete v neustálém chaosu, máte své rituály. My bychom vám v tomto období velmi rádi pomohli mít aspoň pár chvil, které si ukradnete pro sebe a po kterých nebudete muset vracet věci zpátky do šuplíků, drhnout záchod, který vaše ratolest přejela kartáčem hned vedle něj, uklízet povytahované nádobí, … Však víme, o čem je řeč.

V první řadě je důležité, aby dítě nemělo po ruce moc věcí. Psychologové radí, že méně je více. Nemáme děti zahlcovat hračkami. Radši mít pár smysluplných a ty vytahovat postupně – servírovat je.

Zkuste pohádky. Takové, které přitáhnou pozornost, Minipohádky! Najdete tu všechny klasické i jiné příběhy s přidanou hodnotou, a to s pohyblivými prvky v knížce. Takže některé výjevy v pohádce animujete. Děti si tak můžou příběh lépe a živěji představit. Vtáhne je to do děje. Minipohádky vybírejte podle tématu, které je vašemu dítěti blízké a myslíte si, že by ho mohlo bavit. Pokud kniha nemá být překvapením, vyberte ji společně. Máte doma malou princeznu? Sáhněte po Sněhurce, Šípkové Růžence, Popelce nebo Zlatovlásce. Chlapečkovi doporučujeme Tři malá prasátka, Knihu džunglí, Aladina. Anebo známé pohádky, které nikdy nezklamou a patří jednoznačně k všeobecnému přehledu o pohádkách – Červená karkulka, Mášenka a tři medvědi a mnohé jiné.

Když budete mít klasické pohádky „zmáknuté“ i odzadu – a rodiče najdou i jejich skrytý a hluboký význam – začněte něčím, co i nám dospělým dělá někdy problémy. S přiřaďováním mláďat k jejich maminkám s knihou Čí mládě to je? Posouvejte posuvným prvkem a odkrývejte dvojice. Slepička, kuřátko. Prasátko, selátko. Koza, kůzlátko. Ovečka, …? Kravička, hm? Také si nemůžete vzpomenout? 

Nemyslete si, že teď už jste na vrcholu řetězce. Máme další překážky, které budete muset v knihách překonávat. Horizontální a vertikální posuvy! Neděláme si srandu. Vážně. Budete muset trošku namáhat hemisféry, sem tam se zmýlíte, ale nic si z toho nedělejte, to je normální. Děje se to, i když máte směr posunu označený šipkami – stejně se spletete.

Moment překvapení a zvědavost, co se ukrývá pod okénkem, je pro děti velmi přitažlivý. Dokážou se stále dokola překvapovat odklápěním toho stejného obrázku i ve druhém roce života. Stále je baví objevovat, hledat a nacházet. Pokračujme tedy hrou na schovávačku s leporely s odklápěcími okénky.

V tomto období můžete vyzkoušet i knížky s puzzle. Ano, pro ty nejmenší. Víte, jak roztomilá dokážou být jednopuclíková leporela? Stačí si vybrat! Například zvířátka, která se dají po vyloupnutí dokonce pospojovat za sebou. Anebo puzzle, pod kterými se něco schovává. Můžete tak trénovat paměť spolu s jemnou motorikou, kterou si děťátko trénuje už při vyjímání a vkládání. Puzzle-knihy pomůžou i s rozvojem schopností skládat a přiřazovat správné objekt dohromady. Brzy plynule přejdete k puzzle ze dvou a více částí.

Určitě pokračujte ve čtení knížek doporučených i dětem do jednoho roku, a to knížkami v kategorii první slova, anebo se inspirujte celým předcházejícím článkem.

Budeme se těšit i na vaše tipy, určitě nám dejte vědět na svojtka@svojtka.cz.

Vaše teta ze Svojtky

Může se stát, že se některá kniha z článku vyprodala. Kontaktujte nás na objednavky@svojtka.cz a rádi vám poradíme alternativu.

Myslete i na to, že každé dítě je jiné, knížky se proto nedají doporučit úplně přesně na konkrétní věk, proto si klidně přečtěte už i článek, kde píšeme o knihách pro děti od 2 let.