Využijte naši akci "KNIHY 2 + 1 ZDARMA"

Louskáček - téměř tradiční kniha a pohádka na Vánoce

Vychutnejte si s námi před Vánoci povídání o jednom kouzelném příběhu a historii hračky, která jej inspirovala. Louskáček už je dlouho součástí vánoční estetiky. Ale jak k tomu došlo? Kde se Louskáček vzal a co jej proslavilo?

Louskáček

Vojáčci-louskáčci, kteří se ale ve skutečnosti k louskání ořechů použít nedají, se v podobě vánočních dekorací dostávají v posledních letech i do českých a slovenských domácností. Co nebo kdo je louskáček ve skutečnosti? Mohli bychom se domnívat, že je to další uměle importovaná tradice. Ale odkud? Ze Západu? Nebo z továren „made in China“? Pravdou je, že louskáčci jsou ve Střední Evropě mnohem víc doma než kdekoliv jinde.

Louskáčky pro štěstí

Začalo to v Krušných horách, na jejich německé straně, kde lidoví řezbáři vyráběli louskáčky, co měly tvar lidské postavy. Králové, princové, vojáci… Všichni měli výrazné zuby a vedle toho, že tenkrát byli ještě funkční a užiteční v kuchyni, sloužili také jako talismany, které měly do domů nosit štěstí a vyhánět z nich zlé duchy. Obchodníci pak tyto předměty roznesli po Evropě a v 19. století už byly oblíbenou součástí vánočních trhů.

Jaký má Louskáček děj?

Děj příběhů o Louskáčkovi má několik variant, ale ta nejznámější, která se objevuje i v dětských knihách a leporelech, se v zásadě drží následující osnovy a postav. Pojďte s námi tedy zjistit, o čem je Louskáček:

  • Tento příběh se odehrává přímo o Štědrém večeru. Dřevěný louskáček na ořechy v podobě vojáka, kterého dívka Klárka dostane jako dárek od kmotra, oživne a stane se z něj princ Louskáček.
  • Seznámí se s Klárkou, společně s dalšími vojáčky bojují proti myším a Klárka hozením střevíčku přemůže dokonce samotného Myšího krále.
  • Po boji ji Louskáček vezme na cestu, nejdříve do pohádkově zasněžené země, poté do Sladkého království. Tam potkají Cukrovou vílu a užijí si oslavy plné hudby a tanců.
  • Děj Louskáčka končí probuzením Klárky doma pod vánočním stromkem. Klárka zjišťuje, že to všechno byl jen sen. Anebo ne?

První kniha Louskáček

Seznámení s Louskáčkem v knize můžete dětem od 3 let poskytnout prostřednictvím leporela Nakoukni do pohádky - Louskáček s krátkými texty a důmyslnými výřezy v pevných stránkách. Dle ohlasů čtenářů je to „nádherná kniha“, navíc „podporující dětskou fantazii“.

Louskáček s výřezy v pevných stránkách.

Kdo napsal Louskáčka? Odpověď může být v podstatě dvojí. Vůbec poprvé se Louskáček dostal do knížky v roce 1816. Příběh v knize Louskáček a Myší král napsal německý romantik E. T. A. Hoffmann, ale o 30 let později jej pro podstatně širší publikum převyprávěl sám Alexandre Dumas starší, vedle této varianty Louskáčka autor mj. Tří mušketýrů a tehdejší literární celebrita.

Udělejme ještě jeden skok v čase a prostoru – do Ruska na konci 19. století. V prosinci 2023 to je 131 let od chvíle, co tam měl roku 1892 premiéru Louskáček balet. Tato baletní pohádka Louskáček s hudbou Petra Iljiče Čajkovského je dodnes rovněž neodmyslitelně spjata s Vánocemi a adventní atmosférou.

Pohádka Louskáček ke čtení a k poslechu

Pro Čajkovského to po úspěchu baletů jako Labutí jezero nebo Spící krasavice byla práce tak trochu na zakázku. Také proto se s ní zpočátku trápil. Na choreografii byly navíc kladeny velmi přísné požadavky. Libreto baletu Louskáček vycházelo jak z Hoffmannovy, tak z Dumasovy předlohy. Čajkovskij skládal dál i přes to, že pracovně odcestoval do Ameriky a zažíval i osobní trápení, spojené se smrtí své mladší sestry.

Věděli jste, že poprvé mimo Rusko se balet Louskáček hrál roku 1908 v Praze?!

Je dobře, že Petr Iljič ve své snaze nepolevil. První kritiky sice nebyly příznivé, ale příběh Louskáčka se tak dostal do ještě širšího povědomí a balet a hudba z něj se dodnes hrají po celém světě. Vy si ji díky tomu můžete poslechnout s dětmi i v knihách. A to hned ve třech od nakladatelství Svojtka:

Louskáček se zvuky.

Zvuková kniha Louskáček je u rodičů i dětí velmi oblíbená. Má nádherné zpracování se zvukovými tlačítky, které spustí ty nejznámější skladby z baletu. Mají ideální hlasitost, tak akorát ke čtení a poslechu. Je samozřejmě ideální do předvánočního času. Děti, které si ji zamilují, si ji ale rády pouští po celý rok. Navíc posiluje jejich kladný vztah ke klasické hudbě, což je pro rozvoj dětí velmi prospěšné. Zalistujte zvukovou knihou Louskáček a nechejte se překrásnými melodiemi přenést zpátky do dětství.

Novinky Louskáček kniha s hracím strojkem a Louskáček příběh s hudební skříňkou vás pro změnu vezmou na cestu zpět do starých časů, kdy hudební skříňky a hrací strojky na kličku rozechvívaly svými cinkavými tóny srdce a představivost mnoha z nás.

Kdo je Louskáček dnes?

Povědomí o Čajkovského baletu se v 1. polovině 20. století pomalu šířilo světem, ale až v 50. letech začala pravá louskáčkománie. V USA představení výrazně zmodernizovali a změn se dočkaly také postavy – hlavní hrdinka se od té doby například nejmenuje Marie, ale právě Klárka. Louskáček se vším, co k němu patří, se stal součástí západní vánoční pop-kultury, která k nám pronikala od 90. let, ačkoliv je tu Louskáček vlastně mnohem víc doma než na Západě.

Nejoblíbenější Louskáček.

Věděli jste, že Čajkovského hudbou k Louskáčku se inspiroval autor soundtracku k jinému vánočnímu příběhu? Od použitých nástrojů až po samotné melodie… Byl to John Williams a hudba k filmu Sám doma!

A co vy? Máte doma také svého louskáčka, který by vám v době Vánoc přinášel štěstí? A znáte už jeho příběh? Podle nás je to klasika, která ke svátkům patří, i když už se za tu dobu poněkud posunula od verze, jak ji zamýšlel původní autor Louskáčka Hoffmann. Jsme rádi, že Louskáčkovi a Klárce dlouhodobě fandí i čtenáři, protože knihu Louskáček už po několikáté dotiskujeme, a tak je pro vás připravena i letošní Vánoce.

Navíc chystáme dva nové Louskáčky, jak jste je ještě neviděli – v prostorových leporelech!

Novinky.