Využijte naši akci "KNIHY 2 + 1 ZDARMA"

Vyrobte si kouzelné adventní kalendáře pro děti

Doby, kdy adventní kalendáře pro děti představovaly jen plato 24 čokoládiček, jsou pryč. Dnes je před Vánoci najdete takřka všude a mohou mít stovky různých podob. Od hraček, kosmetiky, výtvarných pomůcek až po ochutnávkové sety. Základní myšlenka adventních kalendářů zůstává stejná. Zkrátit si čekání na Ježíška a také zesílit nadšení před Štědrým dnem. To se týká i dospělých, ale těmi hlavními, co si adventní kalendáře užijí, byly a jsou děti.

Stále platí, že hlavním prvkem adventních kalendářů je překvapení. Ale nebylo by pěkné, kdyby se i samy děti do výroby zapojily? Taková společná příprava adventních kalendářů může být příjemnou a rozvíjející podzimní aktivitou. Proto vám přinášíme několik tipů, jak si doma s běžně dostupným materiálem zhotovit kouzelné DIY adventní kalendáře pro děti. Jen dárečky, které dovnitř schováte, už budete muset vymyslet sami. A ještě větší výzva bude je před vašimi nejmenšími utajit!

 

Sobí hlavičky. Vyrábíme adventní kalendář pro nejmenší

Začneme jednoduššími postupy, díky kterým si můžete se svými drobečky vyrobit doma adventní kalendář pro nejmenší a parádně si ho vyzdobit, jakkoli vám fantazie dovolí. Stačí k tomu balicí papír, ideálně hnědý, přírodní, bez potisků a vzorů:

  1. Nastříhejte balicí papír na menší kousky, které půjdou složit do trojúhelníků nebo kuželů zhruba o velikosti strany 10 cm.
  2. Vzniknou vám hnědé kapsičky, které připomínají hlavy sobíků! Stačí jim dokreslit obličeje.
  3. Vytvořte 24 různých sobích hlaviček, očíslujte a použijte je jako schovávačky pro dárečky nebo dobrůtky. Můžete je nalepit na čtvrtku a domalovat pozadí nebo zavěsit na provázek.

Tip: Rozlepte/rozstřihněte hnědou papírovou tašku ze supermarketu a použijte její nepotištěnou stranu – nemusíte tak shánět balicí papír.

Vánoční sobíci z papíru

Zkuste něco jiného. Svíčka jako dětský adventní kalendář

Oheň a svíčky, to k adventu patří. Snadno a rychle si doma vyrobíte i adventní kalendář z úzké vysoké svíčky, kterou pomocí fixy rozdělíte na 24 dílků. Pak ji stačí každý večer zapálit a sledovat, jak ubývá. Vytvoříte si tak před Vánoci krásný večerní rituál, který můžete spojit s návyky před spaním, například se čtením pohádek nebo poslechem hudby.

Snad to nemusíme připomínat, ale pro jistotu… POZOR, manipulaci s ohněm provádějte pouze vy, dospělí, a dítě nenechávejte se svíčkou bez dozoru.

Adventní svíčka jako kalendář

Kouzlíme s krabičkami a ruličkami

Další kalendáře vyžadují jistou míru přípravy předem, před začátkem vyrábění. Budete si muset sehnat (posbírat v průběhu času nebo požádat o pomoc známé a rodinu) 24 stejných věcí – a sice krabiček (od větších sirek nebo od čaje) anebo papírových ruliček.

Krabičky můžete nabarvit nebo polepit – povrchovou úpravu necháme na vás. Nezapomeňte na jejich očíslování. Když se vám to povede, vznikne vám zároveň pěkná předvánoční dekorace na parapet nebo poličku v dětské knihovně.

S ruličkami bude větší práce. Ale také skýtají více možností:

  1. Nabarvěte je na zeleno a poskládejte do pyramidy (postupně je k sobě přilepujte nebo přichycujte tavicí pistolí): vznikne vám tvar vánočního stromku. Dárečky můžete zastrkat dovnitř.
  2. Zabalte je jako bonbony do různých pestrých balicích papírů. Pak je můžete zavěsit jednu za druhou jako řetěz nebo přilepit na kruhový podklad z kartonu. Takový adventní věnec pak může ležet na stole, anebo se dá pověsit na zeď.

Kouzlíme s ruličkami.

Tento adventní kalendář pro kluky a holky nezabere moc místa

Jestli nemáte příliš času ani místa, máme tu tip na jeden kalendář, který je rychlý a skladný.

Potřebný materiál: kulatý papírový talíř/tácek, čtvrtka, fixy a nýty nebo cvočky, kterými se dají spojit papíry, aby se daly otáčet (zeptejte se v papírnictví).

Představte si tácek jako ciferník hodin, po jehož obvodu napíšete čísla od 1 do 24. Uprostřed bude připevněná „ručička“ – šipka v podobě podlouhlého trojúhelníku s oranžovou barvou. Už tušíte, kam míříme?

Ano, talíř je sněhulákův obličej a šipka, která se kolem něj otáčí, je mrkev jako sněhulákův nos. Každý den pak posunete mrkvičku o jedno číslo dále. Sněhuláka můžete dozdobit podle vlastní představivosti. Jen ať je veselý a těší se na zimu a sníh stejně jako vy a vaše děti! Tento adventní kalendář pro kluky i pro holky ozdobí každý pokojíček.

Rychlý a snadný kalendář - sněhulák.

Adventní kalendář pro holky? Ukryjte do sáčků ozdůbky

Spousty drobností na zkrášlení a možnost začít každý den s novou ozdobou do vlasů, to ocení nejedna malá slečna. Jednoduchý adventní kalendář pro dívky vytvoříte pomocí sáčků, kam poschováváte cokoli malého, co vás v drogerii „cvrnkne do nosu“. Lak na nehty, tužka na oči… to vše se vejde.

Očíslované sáčky lze zavěsit do prázdného rámu od obrazu. Pěkně také vypadá, když je pověsíte pomocí malých dřevěných kolíčků na přírodní provázek (hnědý motouz, šňůrku).

Až budete vyrábět tento adventní kalendář pro holky, kupte si k tomu papírové sáčky stejné velikosti. Pokud si na to věříte, oprašte šicí stroj a ušijte pytlíčky z látek. Zavzpomínejte, co vás učila babička, a pusťte se do stehů. Výsledek bude stát za to a vaše malá modelka bude z takového adventního kalendáře pro dívky nadšená. A třeba při výrobě předáte rodinné šicí know-how o generaci dál…

Kalendář z papírových sáčků.

Nejlepší adventní kalendář pro malé nebo budoucí knihomoly

Jaký by mohl být nejlepší adventní kalendář pro menší děti, které mají rády pohádky nebo je už dokonce začínají samy číst? Přece dvacet čtyři knížek! Představte si ten sen, pohlédnout každý den před Vánoci na zbrusu novou obálku knížky s příslibem úžasných čtenářských zážitků. Že taková záležitost vyjde draze? Nemusí, pokud si pořídíte 24 knížek v jednom.

V produkci nakladatelství Svojtka najdete dva již hotové adventní kalendáře plné knih, které nemusíte balit ani kompletovat. Jsou plné nádherně ilustrovaných pohádkových knížek v dekorativním balení. Otevírat každý den jedno okénko je čistá radost a číst si společně před Vánoci pohádky z adventního kalendáře pro děti je zážitek, na který vaše ratolesti nikdy nezapomenou. Navždy v nich zaklíčí pocit, že Vánoce jsou nejkouzelnější období v roce.

A pokud byste se o Vánocích něco spíš rádi dozvěděli, inspirujte se v našem titulu 24 dnů do Vánoc. Přináší 24 tradic, koled a zvyků klasických českých Vánoc.

Knižní adventní kalendáře.

24 skřítků jako z pohádky! Adventní kalendář pro holčičky a chlapečky

Pojďme se na závěr článku podívat společně na nejsložitější projekt z námi navrhovaných DIY adventních kalendářů pro malé děti. Není se čeho bát, uvidíte, že to zvládnete i vy, a výsledek rozhodně stojí za to.

  1. Sežeňte si 24 stejných papírových kelímků a obraťte je dnem vzhůru.
  2. Kelímky představují „těla“ budoucích vánočních skřítků. Polepte je proto různě barevnými papíry nebo kusy látek.
  3. Detaily můžete dokreslit fixem.
  4. Vystřihněte z barevných čtvrtek 24 koleček. V jednom místě je směrem ke středu nastřihněte. Toto budou čepičky skřítků – experimentujte s velikostí a najděte si tu, která bude na vaše kelímky sedět nejlépe. Tip: Jako šablonu pro pravidelný kruh můžete obkreslit hrnek.
  5. Stočte kolečka do kuželů a upevněte lepidlem v požadovaném tvaru.
  6. Přilepte čepičky na vršek kelímků. Opakujeme, že kelímky stojí dnem vzhůru – lepíte je tedy na dno kelímku, ale zvenčí. Můžete též použít tavicí pistoli.
  7. Zbývá dodělat detaily. Každý skřítek může být jiný. Zkuste jim přidělat vousy – z vaty nebo vlnitého kartonu. Dokreslete jim oči a tvářičky. Můžete každému přitavit knoflík nebo kapsičku s číslem, označujícím den.
  8. Pod kelímky, tedy pod kabátky skřítků, schovejte dárečky. Pokud tušíte, že máte doma malé zvědavce, kteří nevydrží čekat, schovejte dárek pod kelímek vždy až těsně před odhalením. Však vy si poradíte ;-)

24 trpaslíků jako z pohádky.

Doufáme, že si výrobu užijete a že DIY adventní kalendář pro děti, který společně doma vyrobíte, přinese radost nejen těm nejmenším, ale i zprostředkovaně i vám. Protože není nic hezčího než sledovat své blízké, kterak se těší z dárečků, jež jste pro ně vymysleli a nachystali.

 

Zdroje: Pinterest, lavendelblog.de, marmiteetponpon.com, thecraftathomefamily.com, schoolmum.net, modpodgerocksblog.com, raumdinge.blogspot.de